21. oktober 2007

Koliko ministrstvo za šolstvo in vlada cenita in spoštujeta naš materni jezik

 

Tekmovanja so s psihološkega stališča sicer bljak in groza in pritisk in stres in tako dalje.
Sploh to velja za tekmovanje za Cankarjevo priznanje, eno najbolj spljuvanih tekmovanj iz materinščine, kar jih je kdaj bilo. Ker je "neživljenjsko", ker šteje pri točkah za vpis na srednjo šolo, za Zoisovo in kaj vem kaj še, ker nalaga dodatno delo ... To je edino tekmovanje, pri katerem lahko tisti, ki jim je materinščina ljuba (ali na njem pač lahko dosežejo dodatne točke za karkoli pač že), pokažejo svoje znanje in dodatno delo. Ki ga zagotovo ni več kakor pri kakšnih resnih pripravah na tekmovanje v atletiki. Neživljenjsko je po mnenju nekaterih zato, ker se na tekmovanju obravnavajo dela literarne klasike. Hja, to je tekmovanje, na katerem je pač treba prikazati nekaj več od običajnega šolskega znanja.

No, v letošnjem šolskem letu tega tekmovanja ne bo (pri točkah je pa še vedno navedeno kot način za njihovo pridobivanje). Ne bo ga iz preprostega razloga - ministrstvo za šolstvo je Slavističnemu društvu namenilo celih 5000€. Slavistično društvo sredstev iz zraka ne zna pobirati, društvo je svoj (levji!) delež vsako leto prispevalo z organizacijo, brezplačnim delom učiteljev, ki so učence in dijake na tekmovanje pripravljali itd. Slavistično društvo je ministrstvo za šolstvo opozorilo na to, da brez sredstev tekmovanja ne bo moglo izpeljati. Briga tiste mandeljce na ministrstvu. Oni so pomen materinščine za šolajočo se mladino ocenili na tistih svojih 5000€.*

Ampak.

Ja, seveda je tu še ampak. Vlada bo v naslednjih dveh letih za 100% povečala svoj delež pri financiranju tekmovanja v oranju. Letos je za to namenila 45.000€, drugo leto pa bo primaknila še 55.000€. Skupaj torej 100.000€. Prav, naj. Saj je tekmovanje svetovno, tudi teh 100.000€ za izvedbo ne bo zadoščalo. Tako orače kot kmetovalce dovolj spoštujemo, da jim teh sredstev ne zamerimo.

Komu pa se je zameril slovenski jezik? In kdo ga sploh še spoštuje?

___________________________

* In potem se čudimo, da na javnih razpisih za prevajanje dokumentacije, na podlagi katere nameravajo naši voditelji voditi celotno EU, upoštevajo izključno in samo najnižjo ceno, za kakovost pa se sploh ne zmenijo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

reklame