25. maj 2008

Ploščata zabava

Phun je program za simulacijo dvodimenzionalne fizike. Dolgočasno? Sploh ne. Skrajno zabavno!

Čisto na kratko: V programu narišete dvodimenzionalni model mehanizma. Pri tem lahko uporabite kroge, pravokotnike, brezoblične like, pa tudi vzmeti, verige in celo vodo. Zobnikov ne pozna, lahko pa jih izdelate z dodatkom Phun Gear Creator in jih vključite v model. Dele modela lahko spojite ali pribijete na ozadje, druge pa opremite z osmi, ki jih lahko poganjajo motorji. Potem poženete simulacijo in občudujete dogajanje na zaslonu. Še boljše pa je, da lahko med samo simulacijo spreminjate model - premikate elemente, jih dodajate in brišete. In vse to v Windows, Mac OS X in na Linuxih.

Pa bodi dovolj besedi. Oglejte si avtorjevo predstavitev, pa vam bo takoj jasno.

S Phunom lahko naredite res skoraj vse - od tanka do vodnega vrta z vodometom. Cele kupe animacij so avtorji zložili na YouTube v skupino Phun. Nekaj najbolj zanimivih:


Vodna črpalka


Kako narediti tank


Simulacija tlaka v plinih


Rube Goldbergov stroj

Nekaj dokumentacije najdete v programu samem (klik na napis Help!), še več jo je na Phunovem spletišču (povezavi Tutorial in FAQ na desni). Ko boste že tam, si oglejte še objavljene modele (Share scenes).

Slovenski prevod že obstaja, ni pa še vključen v uradno distribucijo. Pripravil sem paketek, s katerim lahko že nameščeni Phun prepričate, da bo govoril slovensko.

  • Ugasnite Phun, če je prižgan.
  • Prenesite http://17slon.com/krama/phun-slo.zip.
  • Odpakirajte phun-slo.zip in datoteke, ki so v njem, prenesite v mapo c:\program files\Phun\Data\Language.
  • Poženite Phun in kliknite File, Change Language, Slovenscina.

Slovenski prevod je delo Timoteja Maroševiča (za šumnike ugibam, ker je v datoteki podpisan brez njih), le v datoteko s pomočjo sem malo vtaknil prste.

Phun je sprogramiral Emil Ernerfeldt, študent na univerzi Umeå. Rešpekt!

Ni komentarjev:

Objavite komentar

reklame