27. april 2009

Slap Šumik

Pa smo začeli sezono obiskovanja slapov. Za začetek smo se odpravili do enostavno dostopnega slapu Šumik v bližini Borovnice. Manj znani slap (internetni viri ga ne poznajo) sem našel v knjigi Slapovi (Rok Kušlan, Sidarta 2008).

Dostop je enostaven – odpeljete se do Borovnice, potem proti Peklu in ko za železniškim podvozom vidite tablo »Pekel desno 2 km«, vozite naravnost, do vasi Brezovica pri Borovnici. Tam se odpeljete do najbolj severovzhodnega vogala ceste (glej spodnjo sliko – tam kjer se začne rumena črta) in nekako parkirate. Primernega parkirišča ni – mi smo prosili ljudi na kmetiji, če smemo pustiti avto na vogalu njihovega dvorišča, pa niso imeli nič proti.

Šumik - zemljevid

Pot vodi ob potoku, ves čas na njegovem desnem bregu (z drugimi besedami – ko lezete v hrib, je potok na desni).  Začneš po makadamu in se sprehodiš ob lepi strugi, mimo treh umetnih slapov, do tolmuna, kjer se menda prireja piknike (pravi vodniček Slapovi).

04 slap pod tolmunom06 tolmun

Makadam se spremeni v blatno gozdno pot (vsaj v tem letnem času je blatna), ki se vzpenja v hrib vzporedno s potokom, od nje pa se občasno odcepi gaz do potoka, tako da si brez težav ogledamo strugo, polno brzic, slapičev in kaskad.

12 kaskade 13 kaskade18 slapiči in veja (high-key)

Med potokom in potjo stojijo tudi ostanki elektrarne …

14 ostanki elektrarne

… in mlina.

19 ostanki mlina

Malo nad zgornjimi ostanki zavije gozdna pot v levo, mi pa nadaljujemo po srednje shojeni poti ob potoku. Čez nekaj časa zmanjka tudi te – na mestu ko se ravno že vidi slap skozi veje.

21 Šumik

Vodniček priporoča, da od tu nadaljujemo po strugi, a za takšne podvige je bilo vode preveč, pa tudi premrzla je bila (in zrak tudi). Zato smo najpogumnejši trije nadaljevali pot po bregu in se z manjšimi težavami prebili do neposredne bližine slapu. Videli smo, da so tudi nad slapom slapiči in brzice. Verjetno bi bilo nadaljevanje hoje ob vodi prav prijetno – a na kak drug, bolj vroč dan, pa brez zelo majhnih otrok.

22 Šumik23 Šumik

Vodniček navaja čas hoje 20-30 minut in s tem se moramo kar strinjati. Vzpona je za 100 višinskih metrov in le najmlajšega (slaba 4 leta) je malo pred vrhom premagalo in se je zadnjih 50 metrov nosil. Skratka, lep sprehod – priporočam pa palice, spuščanje po blatni poti brez njih je bilo na trenutke kar »zanimivo«.

Šumik - profil

Še nekaj dodatnih fotografij si lahko ogledate na TripTrackerju, kjer je na voljo tudi GPS posnetek poti.

---
[Slike so zaščitene z licenco Creative Commons. Polna velikost je dobavljiva na zahtevo.]

3 komentarji:

  1. Tale ideja o obiskovanju slapov je pa zelo všečna. :) In fotke so superske!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kaj pa če bi elektrarno in mlin malo obnovili?

    miki

    OdgovoriIzbriši
  3. Drugače pa zgleda res kot en lep sprehod...sam k'je pa tko delč od nas...

    OdgovoriIzbriši

reklame