15. september 2010

Hrček(-ica)

Enkrat spomladi je starejši del najinega podmladka sklical družinski sestanek. Za RD si je zaželela domačo žival. Pasji ljudje tu nismo, mačka jaz nisem še čisto prebolela, ptiči in ribice se nam zdijo bolj tko, veliko dela, malo zadoščenja, morske prašičke ima sošolka in meni sploh niso, zajci pri meni še vedno veljajo za domače živali, ne za ljubljenčke, v vsakem primeru jih rada pošpegam, imela jih pa raje ne bi, pa smo se nekako zdilali za hrčka. Hrček sicer potrebuje kletko (te so pri nas kar drage, če nočeš čisto najbolj navadne), potrebuje steljo, seno je doma, zelenjava je doma … čez dan spijo, zvečer poskrbijo za malo zabave. Pričakovana življenjska doba 2 leti.
Kletko je dekle res dobilo za RD. Pa ne kletko, ampak trinadstropni hrčji hotel. Ampak je še 1 mesec samevala, ker smo se mi potepali. Ne moreš v soboto prinesti domov hrčka in ga v nedeljo naprtiti sosedi, ne?
On the last day of August we fulfilled our daughter’s wish and got a hamster. We ordered the cage from UK in July, it was her birthday present. We waited to finish all our vacationing before we actually bought the inhabitant.
P1140316

Dan pred začetkom šole smo prinesli domov malega belega dolgodlakega glodalca vrste sirijski ali zlati hrček neznanega spola. Po 14 dneh sva ugotavljali, da morebiti je pa res hrčica. Ampak ime Krispy je kljub temu mišljeno za oba primera. Plašna je ko sto vragov, še vedno gre s strahom na roko, prijeti se raje ne pusti (Slovona je kar fajn ugriznila, ko smo prvič kletko čistili). So this is Krispy, our little white and fluffy Syrian hamster. We think that it’s a she, but we’re far from sure. She’s really really shy.

P1140302

P1140398 

Spodnja fotka je od danes, malo je še “spopana” – se še ni umila.
Kletka je pa tudi že malo nadgrajena in 2x spremenjena. Dokupila sem tunele in jih najprej naštimala kot ročaj zgoraj, pa je mala šema šla in preselila kompletno bajto na najvišji konec razgledne točke. Zato ima zdaj 2 krajša in bolj vijugava tunela – še tako je najprej spala kar v levem rozastem zavoju …
I also bought some 2nd hand tunnels, also from UK, via eBay. We’re still changing the setup because in the 1st variation she decided to move house in the straight overhead tunnel – she wanted a penthouse, it seems. It wasn’t easy to clean, so I changed the runways … She spends a lot of time in the left pink bend, let me tell you. And she only uses the wheels when we go to bed at night.
P1140400

9 komentarjev:

  1. O, mati mila, pa to je prava graščina. Sej se bo punca še zgubila notri :-) Želim vam veliko zabave!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kaj take hiše majo zdaj moderni hrčki? Nisem še videla kaj takega, zgleda pa super :))))

    Samo kako družbo bi ji pa res lahko privoščili, da ne bo v tako velikem prostoru sama? Al morajo hrčki bit samski? Se ne spoznam :)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Hja, v bistvu sem pri nas videla pretežno pol manjše kletke - za enako denarja, kot je bila ta čez eBay. In to s poštnino vred.
    Osamljena ... sirijski hrčki so bolj samotarske sorte, manjši, kitajski, pa bolj družabni. Pa ... pri hrčkih je velik problem ugotavljanje spola. Ponavadi se vidi šele, ko je hrčo spolno dozorel. Če slučajno kupiš parček, se lahko zgodi, da se parita, čim sta spolno dozorela (2-3 mesece), kar pomeni, da se lahko zgodi, da ima mladiče premlada - hrčica se goni vsake 4 dni. Mladiče skoti po 16 dneh in v enem gnezdu jih lahko pride do 20. Lahko si predstavljaš, da imaš kaj hitro rahle probleme z mladiči.
    Ker so samotarski, se znajo s hrčki istega spola spodobno zmikastit, še posebej fantki med sabo ...
    Rabi pa hrček dosti telovadbe in zelo firbčen je. In rad vidi, da mu skrivaš hrano po kletki. Bojda ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Določanje spola? Nič lažjega. Daš ji/mu hrano in če je pojedla je ONA, če pa je pojedel pa ON ;)-
    Super pridobitev in take hrčko-graščine res še nisem videla ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. congratulations on your new family addition!!! she sure is cute....and what an awesome cage!! my son had a hamster when he was young.....running on the wheel at night seems to be in their DNA, because his did too!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Iiii kako luštna hrčica :-)In kakšno hiško ima - noro dobro.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hehe Maja dobra :)

    Kitty, viš, pojma nimam o hrčkih, zdaj vem nekaj novega :)

    Ne vem sicer zakaj se fotk ne vidi trenutno ampak takoj ko bodo spet vidne pošljem link do hrčkove vile prijateljici, pa naj jo pokaže hčerkici če se upa :)

    OdgovoriIzbriši
  8. uuuu :)) noro dobra graščina :)))

    Jaz sem imela na faksu sivega dolgodlakega hrčka, kletko je imel tudi tronadstropno, le da mu ne bi mogla dokupit tunelov, ker ni imela zunanjih odprtin za tunele.

    Je pa moj hrčo živel skoraj tri leta, pa verjetno bi še dlje, če ne bi šla za 14 dni na morje :(((( v kapalki z vodo se je zagozdila kroglica in ni mogel priti do vode, ko pa sem prišla domov, pa se jo je preveč napil :(((

    Rudi Ocepek pravi, da hrčki živijo še dlje, če jim daš na vsake kvatre malo mesa. No, jaz mu nisem, sem mu pa kupovala najdražjo hrano - tisto, ki je imela poleg semen tudi kroglice z dodatki.

    OdgovoriIzbriši
  9. Mislim, bedasto vprašanje, ampak nisem še naletela na podatek: surovega ali kuhanega? Mi mu damo kakšen košček sira, trdega, ker z mocarelo je bilo to videt precej bljakasto, pa kakšen mačji briket, zaradi beljakovin pač.
    Ravno danes sem gledala na vrt in razmišljala, kdo ve, ali bi hrček jedel brstični ohrovt? Mala je sicer usekana na peteršilj :D
    Še vedno jo obravnavamo, kot da je deklica, čeprav je nikakor ne uspem obdržati toliko časa na hrbtu, da bi se res kaj videlo. Zelo rada se kopa v pesku.
    Je pa kar fajn to, da je rada zunaj čisto zjutraj, ko otroci vstanejo, potem pa šele zvečer, oz. jo, ko se zmrači, zbudimo. Čez dan nimava dela z njo čisto nič.

    OdgovoriIzbriši

reklame