19. maj 2009

Naša knjižnica

Za Jureta-effe in Suzy in pač vse ostale, da vam bo najin odnos malo bolj razumljiv …

Pri nas se pač bere. Knjige so povsod in pomešano s knjigami je, hmnja – vse. Pač nimamo sterilnih knjižnih polic, ampak knjige, ki živijo z nami.

Ko stopiš v stanovanje, najprej opaziš knjižnico. Skozi njo se pride iz veže v kuhinjo. Prostor ni prav širok (ravno pravšnji za knjižnico :) ), zato je bilo težko naredit fotko, na kateri se vsaj približno vidi cela zadeva. Na vseh policah so med knjige pomešane ustvarjalne potrebščine, leva spodnja četrtina polic na eni steni (desna slika) pa je rezervirana za družabne igre. Pa še nekaj slonov se najde tu in tam. Poleg knjig so pri nas tudi sloni vsepovsod.

P1070043P1070045

V pisarni je stena nad otroškima šolskima mizama (ki sta le dva bolj ali manj počiščena dela pulta, potegnjenega čez celo širino sobe) polna knjig. Nekaj malega je šolskih, višje police pa zaseda strokovna literatura. Levo slavistična, desno računalniška.

P1070047P1070046

Na steno nasproti sva stlačila tri Ikeine omare in jih napolnila s spravljenimi revijami, sposojenimi knjigami (tisto čisto spodaj na tleh je kup knjig iz knjižnice, ki jih je tamali že prebral in jih je včeraj kao pospravil v vrečo). Pa zemljevidi so tu, vodiči, knjige o fotografiji, K.-jini prevodi, note, vrtnarski priročniki …

P1070038

V otroško sobo pa smo postavili en srednje velik poličnjak z mladinsko literaturo.

P1070039

Za kakšno škatlo ali dve knjig bi se našlo še pri mojih starših. Večino so nam sicer že dostavili (ker jih jaz nočem odnest, ker jih nimam kam zložit :) ), nekaj jih je pa še vedno tam. Pa K. jih ima tudi še polico ali dve na svojem prejšnjem domu, ampak tam so čisto koristne, ker jih mularija že bere, ko smo na obisku (Zlata knjiga press).

No, tako je pri nas. Zdaj veste. Kdor želi, lahko kriče pobegne stran. Drugi pa dobrodošli – knjige tudi posojamo (a ne, Bacek ;-) ).

21 komentarjev:

  1. Uau!
    Jaz pa sem ravno pred časom naredila čistko, ker mi je zmanjkovalo prostora.
    (Da ne govorim o tem, koliko prepričevanja je bilo treba, da sem pri možu dosegla, da naše knjižne police ne bodo "sterilne" enobarvne (saj veš, ena zbrika enakih knjig))

    OdgovoriIzbriši
  2. Uh. Jaz ne smem pridet k vam na obisk. Se me ne rešite dokler vsega ne preberem.
    Sem tudi jaz knjižni molj, zato pravim, da bodite srečni, če otroci radi berejo. Moji dve dekleti sta anti :(Vedno samo nujno.
    Žal pa pri meni ni knjižnice. Kup knjig je pri mami, nekaj v otroških sobah, nekaj v delovni sobi. Skratka povsod so "poskrite". Mogoče pa nekega dne dočakam tudi knjižne police.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ti kar pridi, pa še punci pripelji, da ju okužimo :D

    OdgovoriIzbriši
  4. oooooo ... jaz bi se počutila tak fino in fajn pri vas ;) Domače, domače!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Hehe, spet mene tunkata. ;-)))
    Jest sm tud en tak knjižni molj - sam mogoče mal zdolgočasenega duha, ker mam najraje take, da niso "pretežke". Pa ne po teži.
    Drugače pa ja ... knjižnica na Vrhniki je zakon, če pa še mal z jezikom opletaš ti pa še kej spečejo. ;-))

    OdgovoriIzbriši
  6. In? To je vse? Pa saj ne verjamem, no... :)))))))))))))))))
    Veste kaj je dobr, če knjige "živijo" - na njih se ne nabira prah:)
    Pa vaša knjižnica ima delovnik? :))

    OdgovoriIzbriši
  7. Pravzaprav kuhinjskih polic s kuharicami ni pofotkal, če smo čisto odkriti.
    Knjižnica dela, ko je knjižničar doma, vračat se pa knjige sme tudi izven delovnega časa.

    OdgovoriIzbriši
  8. Biti obdan s knjigami je raj na zemlji. Malce nadležno je, da imajo one svoje življenje in se hudo rade množijo. Tudi mi jih imamo veliiiko. Glede predzadnje objave - a ste sigurni, da niste sedežne nametane s knjigami posneli pri nas? Pa še to - ne piše sicer v nobeni deklaraciji, a bi moralo - vsaka oseba ima popolno pravico brati toliko knjig naenkrat kolikor hoče. (velja tudi za otroke) ;-D

    OdgovoriIzbriši
  9. Kapo dol za mlinnakitin komentar - se podpisem najprej pod 'Biti obdan s knjigami je raj na zemlji', se malo bolj pa pod 'vsaka oseba ima popolno pravico brati toliko knjig naenkrat kolikor jih hoce'.

    Sam sem nekaj let nazaj povsem zapustil knjiznice zaradi pomanjkanja casa - v tistih treh tednih mi ni uspelo stvari prebrati do konca. Sedaj pac kupujem knjige. To je sele hudic. Ko pridem v knjigarno me ni vem vsaj dve uri - res ne vem, ce sem sposoben priti ven brez nove knjige. Ampak se dobro, da pri nas ni veliko knjigarn, ki bi imele knjige v anglescini (v slovenskem jeziku nisem prebral knjige ze kakih 10, 11 let, zadnja je bila po mojem Jurcicev Deseti Brat).

    Ko smo ze na temi - moji najljubsi dve sta nedvomno Catch-22 (Kavelj 22 je slovenski prevod) ter On the Road (pisatelj Jack Kerouac, ne vem slovenskega prevoda). No, pa klasika Gospodar Prstanov. Asimov sicer tudi ni svoh. Pa mogoce Alain de Botton. Pa Hessejev Steppenwolf. Pa Bulgakov. Racunalniskim geekom (sploh ce jim je malo vsec matematika) priporcam Stephenson-a, knjiga Cryptonomicon je ful dobra (za prvi korak sicer priporocam 'In The Beginning Was The Command Line'). Tudi William Gibson ni svoh. Za upornike po dusi ga ni cez Hunter Thompson-a (je zal umrl pred dobrim letom dni). No, ce pa Douglas Adamsa se niste brali pa sploh ne vem ce se lahko pogovarjamo :)

    O joj. Vidim da sem kar malo veliko napisal. Bodi zaenkrat dovolj.

    OdgovoriIzbriši
  10. Izbor precej po moji duši :) Adamsa imava v treh jezikih, zraven je pa komplet Pratchetta. Polovico ene stene itak zaseda F&SF ...

    Stepski volk obstaja v dobrem slovenskem prevodu; prav tako Siddharta, Igra steklenih biserov in še nekaj njih (te tri sem bral in si zapomnil). Mojstra in Margareto preberem vsakih nekaj let, da si ga osvežim. Edino Kerouac mi nekako ne sede.

    Trenutno imam načeta Gödel, Escher, Bach (tega je tudi treba vsake toliko osvežit) in Otherland (Tad Williams, 4 knjige po 1000+ strani; tudi berem za osvežitev spomina). Od kilometrskih piscev sta mi všeč tudi Peter F. Hamilton (The Void Trilogy itd) in Kim Stanley Robinson (RGB Mars, Antarctica.

    Od mladinskega F so mi zadnje čase strašno všeč The Edge Chronicles (Paul Stewart piše, Chris Riddell riše).

    Bo treba kaj o branih knjigah pisat, vidim ...

    Aja, toplo priporočam: Giorgio Faletti, Jaz ubijam. Krimič.

    OdgovoriIzbriši
  11. 'Biti obdan s knjigami je raj na zemlji'- ta misel mi je res krasna in srečkoviči ste in pravi vzor svojim otrokom!!!! pridem tudi jaz na obisk, jaz sicer tudi nimam kam dat knjig, zato so razmetane tu in tam, ampak nekoč pa bo! in tudi jaz se počutim med knjigami najbolj doma :))

    OdgovoriIzbriši
  12. Od Bach-a sem prebral le The Bridge Across Forever, super zadeva. Tad Williams pa mi nikakor ne potegne. Pratchetta mam pa tudi sam za pol police :)

    OdgovoriIzbriši
  13. "Gödel, Escher, Bach" as in http://en.wikipedia.org/wiki/Gödel,_Escher,_Bach

    Od Richarda Bacha pa priporočam One in Biplane.

    OdgovoriIzbriši
  14. Ja, za tiste, ki niso odraščali v nevarnosti, da bi se v vsakem prostoru lahko nanje zvrnila vsaj ena omara polna knjig, je obisk pri vas verjetno hud šok :) No, jaz sem. Odraščala med knjigami in s knjigami. Zdaj sicer količine malo "bremzamo", ampak vaše police so mi pa že na sliki magnet, kako bi bilo šele v živo... Super ste!

    OdgovoriIzbriši
  15. Jeeej, tele poličke oz. njihova vsebina bi bile pa super zame, ko sem knjige še dobesedno požirala. Moja tamala pa bi jih mirno povsem zignorirala :) Od kod se je le vzela ? :))))

    OdgovoriIzbriši
  16. se loh najavim za kako vizito? Jaz bi tud kuharce pogledla ;)

    OdgovoriIzbriši
  17. in kakšna impresivna zbirka Studia humanitatis, če me varajo moje stare oči. Jaz že LETA išem Rabe čudežnega, pa je šmrc, razprodana

    OdgovoriIzbriši
  18. Mislim, da te varajo tvoje stare oči. Na kateri del polic misliš?

    OdgovoriIzbriši
  19. druga fotka, desna omara, četrta vrsta od spodaj, zbirka v barvi pistacije ?

    OdgovoriIzbriši
  20. Vrhunci stoletja, Delo. Sem popravil fotko, da se jo da kliknit.

    Tele zbirke domačih in tujih klasikov sva kupila na zalogo, "itak jih bodo otroci celo šolanje rabili."

    OdgovoriIzbriši

reklame