31. januar 2008

Vatamperi, kaj je to?

V zadnjem Monitorju sem v članku o napravah za neprekinjeno napajanje uspel narediti kar spodobno neumnost - dvakrat sem omenil popolnoma neobstoječo fizikalno enoto "vatamper". Moralo bi seveda pisati "voltamper". Glup lapsus, ki je nekako prišel skozi vse strokovne preglede članka :(

Javno se posipam s pepelom in objavljam popravek.

Voltamperi in vati

Moč UPS je vedno podana v voltamperih (enota VA), včasih pa tudi v vatih (W). Druga številka je precej nižja od prve – tipičen 1000 VA UPS ima specificirano moč 700 W. Srednješolsko podkovan bralec se zagotovo spomni, da dobimo moč kot produkt napetosti in toka, se pravi voltov in amperov. A tu očitno to ne velja. Zakaj?

Enačba W = VA velja le v idealnih primerih in za idealna bremena. V srednješolski fiziki se v to ne spušča, ker je zgodba zelo zapletena in temelji na dejstvu, da se o elektriki najlaže pogovarjaš, če si jo zamišljaš kot kompleksno vrednost (saj veste, imaginarna števila, pa i*i = -1 in podobno). Če boste prosili kakega bolj izobraženega elektronika, naj vam to pojasni, vam bo zagotovo ustregel. Zagotovo vas bo bolela glava.

Pojasnimo pa lahko to dejstvo – moč v vatih je koristna moč, to je moč bremena, ki ga je UPS sposoben napajati. Moč v voltamperih pa je moč, ki jo UPS črpa iz omrežja, ko napaja tako breme. Razmerje med obema se imenuje faktor moči in je za »hišne« UPS okrog 0,7, lahko pa tudi manj. V močnejših napravah z boljšo (in bistveno dražjo) elektroniko dosegajo faktorje moči tudi nad 0,95.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

reklame