24. junij 2015

Na mizi v sredo (On my desk on Wednesday) 9

Mizo za risanje sem pospravila. Yay. To ni kar tako. Zdaj imam spet prostor za delat kolažne papirje in po par minutk packat po straneh v art dnevniku. Del tega lista bo šel v kuverto za izmenjavo papirjev. Na levi strani vidite doma narejeno štampiljko iz mosgumija. Med odtiskovanjem se je par delčkov odlepilo, tako da sem imela že med delom 2 različni, ko jih bom spet nalepila, bo pa spet drugačna. To mi je všeč. I cleaned my “painting” desk. That’s no small achievement, let me tell you. Now I can work on collage papers again (part of this one goes in two swap envelopes) and prep pages in my art journal. On the left side you can see my homemade foam stamp. While I was printing with it, some pieces of the pattern fell off. So I had two different stamps while first using it and when I’m gluing the parts back on, a third stamp will emerge. Fun.

P1040069

Na mizi s poliglino je tona nedokončanih stvari. Par sem jih pa tudi dokončala zaradi sejma na Vrhniki (na katerega nisem šla zaradi dežja). Moram prositi Slovona, da jih pofotka. Razen tiste, ki sem jo šenkala teti. Se zgodi. On my polyclay desk there’s a ton of unfinished stuff. I did finish some for the fair in Vrhnika which I later didn’t attend because of the rain. I still have to show you those.

P1040071

Najprej pa moram pospraviti tale kup. Se je preveč stvari nabralo v preveč plasteh, da bi lahko še brskala po njem. Pa nekatere bi celo imele svoje mesto. To je torej prva naloga. But first I have to tackle this pile of stuff that accumulated lately somehow. It’s getting too high to sift through it searching for pieces.

P1040070

18. junij 2015

Svet se pa vrti [326]

(Mehanski) pingvini so lahko tudi zrcalo.

video / vir
peng-2
Nalepke za mačkoljubce.

www / vir
Moving Tail Kitty Car Decal
Pa še nekaj za ljubitelje ovc – Google sheep view.

www / vir: K
Getting out of the way, in Snowdonia National Park, Wales
Svetilka.

www
image
Knjižna polica, s katero razširite mizo.

www / vir
extend03
Življenje na robu.

www / vir
Meje med državami.

www / vir
USA And Mexico
Pipe iz 3D tiskalnika.

www / vir
Ams_DXV_3D_faucet_one_water-1
Voda in črnilo.

video / vir
tumblr_m3qghjRToG1rslzvxo1_400
Svetilka iz debla.

www / vir
log-1
Kvačkani listi.

www / vir
leaf-3

12. junij 2015

V mojem art dnevniku (In my Art Journal) 4

Ugotovila sem, da mi ob petkih včasih zmanjka časa (ali me pa ni), da bi naredila še eno dnevniško objavo. Ampak nič hudega, bom, ko bom. Se bom potrudila, da se ne sekiram preveč, ker imam drugih sekirancij čisto dovolj.
Tu je torej polovica februarskih strani.
I missed 2 Fridays to post my art journal pages on them, I think, I was either too busy or outside. But no biggie. I have no idea if anyone checks this blog anyway.
So this is the first half of my February pages.

P1030993P1030994P1030995P1030996

11. junij 2015

Na vrtu

Okoli hiše vse lepo rase in uživa vroče poletje. Paradižniki pod streho čakajo prve plohe. Žajblja je letos ohogromno.

A few snapshots from our garden … Everything is growing nicely. Tomatoes got a roof in expectation of summer showers.

01 vrt 09 paradižniki

Kolerabice so že prav lepe. Tudi prva paprika že rase.

Kohlrabis are growing nicely. The first bell pepper is already here.

11 koleraba 10 paprika

Prvo rundo rdečega ribeza smo že pojedli, druga je pripravljena na obiranje. Druge sorte pa še zorijo.

We already ate half of the red currant and the second round is now ready for picking. Other sorts are still ripening.

06 ribez 02 ribez

Pa češnje! Kako so dobre! Letos se je deževje nehalo ravno pravi čas za našo pozno češnjo. Hrušice pa hodimo zobat vsake par dni – tako kot dozorevajo.

Cherries from the home garden are the best! This year the tree is especially full. Canadian serviceberry is also full of sweet fruits.

04 češnje 07 hrušica

Ringlojev bo ogromno. Hrušk tudi.

Soon we’ll be picking first greengages. The pears are also full, but we’ll have to wait few more months for them.

03 ringlo 08 hruške

Letos nam sadja in zelenjave ne bo manjkalo.

It’s going to be a nice year for fruits and veggies!

10. junij 2015

Na mizi v sredo (On my desk on Wednesday) 8

Na mojih mizah je toliko dela, da moram predvsem paziti na roke. Na primer na rok za oddajo precej zahtevnega zgodovinarskega prevoda neke konference. Ta rok je tisti, zaradi katerega ustvarjalno delo trpi. Ampak malo premora sem kljub temu potrebovala in imela, zato so se na mizi v dnevni znašle perlice. Iz njih je nastalo nekaj zapestnic v mešani tehniki. Treba je namreč misliti tudi na naslednji petek, ko je na Vrhniki Dionizova noč z obrtniškim sejmom. There’s so much work on my desks that I’m going bonkers. Probably mostly because of the rather difficult translation I have to deliver rather soon.
But I still have to think of imminent craft fairs, so I made a couple of mixed media bracelets in various color combinations. Nothing major.

P1040060

Da so lahko zapestnice sploh nastale, se je zgodila še ena koristna stvar – morala sem pospraviti perlice. Nimam jih zelo veliko, samo en predal. Still, to be able to make them, I had to put my seed beads in order. They were in a mess and a couple of boxes opened in the drawer … you get the picture.

P1040061

Zasedla sem tudi odrejeno mi tretjino mize v kuhinji, tako da se na njej spet bohoti polimerna glina z vsem, kar sodi zraven. Trošila sem ostanke z delavnic, končevala začete kose in delala dopolnilne koščke. My third of the kitchen table is full of polymer clay related stuff again as well. I mostly succeeded to use up my Premo and some Fimo leftovers from various workshops and I made a ton of spacers and complementary beads. I should really put some of them together now! But – translation first.

P1040064

06. junij 2015

Kuhajmo z Vodnikom

Maja me je povabila, naj sodelujem v izzivu Kuhajmo z Vodnikom, se pravi po starih starih kuharskih bukvah iz leta 1799, v katerih je že jezik svojevrstna naloga. Najprej sem si rekla, da tako ali tako ne bo časa, potem sem si rekla, da bom imela težave, ker smo v tej hiši zaradi alergij in podobnih občutljivosti že trije na paleoprehrani, pa sem vseeno hodila malo brat recepte. In sem prišla do št. 52: This is an experiment – cooking after a cooking book from 1799 in old Slovenian. If anybody cares for the recipe, let me know, I will not translate it otherwise.

Maslene jajca

0042290000422902

Naj vam olajšam branje:

52. Maſléne jajza.

Dvanajſt jajz v' terdo ſkuhaj,
olupi, na obeh konzih enmalo bęlàk
perreshi, na ritki odręshi bęlak tolikaj,
de boſh rumenak ven vsęti mogel;
isdolbi ven rumenake, bęlak pa naj zęl
inu votel oſtane. Potle deni rumenake,
perręske od belakov, ſrędizo od
shęmle v' mlęki namozheno, inu
oshęto, eno unzho rakoviga putra, tri
zęle jajza, drobno sręsane rakove vrato/
ve v' moshnar; ſtolzi vſe v'
moshnarji, oſoli, inu smęſhaj s' ſhęſt shlizami
kiſle ſmętane. Pomashi eno zinaſto
ſklędo s' ſmetano inu rakovim putram;
po tim raslęzi po ſklędi to męſhanje.
Deni gori namaſhene jaizhne belake,
katiri ſo maſheni s' enim maſhenjam
kakor ga bom potle popiſal, belake
ſpęt samaſhi s' poprejſhnim męſhanjam,
na verhi polí s' kiſlo ſmętano,
ſemterkje poloshi drobtíne putra, potreſi s'
ribanim kruham, obdeni s' plehovim
obodam, pokri s' pleham, deni sgoraj
inu ſpodaj sherjavza, lepo sapezi, daj
na miso. — Maſhenje sa belake ſe
tako nareja: dinſtaj sręsane kukmake,
ali druge gobe v' rakovim putri s'
peterſhilam, perdeni drobno sręsane
rakove vratove, enmalo v' ſlani vodi
kuhane od koſti sbranc ribe, oſoli,
naſtergaj enmalo muſkatoręha notri; s'
tim namaſhi votle bęlake.

No, pa sem si rekla, to bi pa znalo biti za nas, če namočeno žemljo nadomestim npr. z namočenimi mletimi mandlji. Količine (razen jajc) niso navedene. Časi niso navedeni. Temperature niso navedene. Postopek je polovičen Sledil je kup improvizacije z nekaj bentenja.

Pa sem začela s kuhanjem jajc na trdo (in pozabila nanje med delom, ampak se je izkazalo, da sem jih kvečjemu premalo časa kuhala kot preveč, ker se niso hotela lupiti, je pa res tudi to, da so bila sveža naravnost s tržnice).

Slovon mi je prinesel račje repke in cele rakce. Repke sem podušila, cele sem skuhala v slani vodi in jih olupila. Na neki določeni točki, ko mi je bilo že vse odveč, je bila kuhinja taka, kot da bi bomba treščila vanjo. Prinesel je tudi šampinjone, da so bili za dodatek fili.

 

P1040047

P1040049

Zadaj se na račjih trupelcih brez repkov dela “rakov putr” – maslu dodajam vonj in okus po rakih. To se je izkazalo za prilično nepotrebno, čeprav lupin nisem strla v možnarju. Po rakih je namreč vonjala cela hiša.
Kot vidite, nisem dobila lepih izdolbenih v trdo kuhanih jajčnih beljakov, zato se tudi nisem močno trudila s sekljanjem repkov, losoovega fileta in podušenih šampinjonov. Izkazalo se je, da se mi tudi z dolbenjem trdo kuhanih jajc ne bi bilo treba. Na koncu je bilo namreč videti tole:
 

P1040050

Tisto belo na vrhu je ostanek rakovega masla, razmešanega s kislo smetano. S tem sem tudi pomazala stene, preden sem vlila maso iz v multipraktiku zmiksanih trdo kuhanih rumenjakov, surovih jajc, dušenih repkov, kuhanih repkov in dela lososa. Ostalo je grobo seseklajno glumilo srednjo plast. Pekla sem pokrito približno eno uro pri 1800 C, potem pa še kakšne četrt ure odkrito, da se je na vrhu malo zapeklo. Ker sem zadevo obrnila na krožnik, tega sploh ni videti, tako da – tudi če ne bi. Ampak malo zapečena smetana je načeloma dobra. Zvrnila sem na krožnik, ki sem ga podedovala po pokojni prateti Lojzki, ki sicer ni živela v 18., ampak v 20. stoletju, ampak to je bila najstarejša zadeva, kar sem jih našla doma, pa še slučajno je bil prave oblike,  

P1040052

Če bi pustila malo dlje v pekaču, mi tisti zadnji del verjetno ne bi razpadel. Se je v hladilniku pozneje vse sprijelo. Kot sem rekla, jajc pojemo sicer v tej bajti približno 30 na teden, ampak za tehle 13 v eni jedi bomo kljub temu potrebovali vsaj tri dni.  

P1040059

Sklep: tole je dovolj dobro, da se bo na način zaposlene gospodinje morda kdaj ponovilo. Zato se kljub vmesnemu bentenju Maji zahvaljujem za povabilo k sodelovanju.

Maslena jajca po Vodnikovo, ampak na način zaposlene gospodinje
za eno štiričlansko družino, ki tega noče jesti tri dni:

3 jajca skuhaj na trdo in jih razreži na ploščice ali pošlji 2x skozi rezalnik za jajca, na maslu popraži manjši paket odmrznjenih račjih repkov, kozic ali česarkoli podobnega, ki jim dodaš ene 6 sesekljanih klobukov šampinjonov in malo peteršilja, po želji pa tudi kakšen ostanek ribjega fileja.
Stepi 2 jajci in vmešaj pol kisle smetane.
V tole maso stresi vse suhe sestavine, če se ti zdi zelo zelo redko, vmešaj malo drobtin ali mletih mandljev, vlij v primerno posodo in peci pri 1800 C, dokler ne pride zobotrebec ven približno suh.
 

04. junij 2015

Svet se pa vrti [325]

Sove.

www / vir
Extremely Cute Owl Photos by Sasi Smith
Ključi in kovanci.

www / vir
key bottle and key glass by Moerkey
Lučka.

www / vir
Hide and Seek Lamps by Félicie Eymard
Origami z mokrim papirjem.

www / vir
17065266329_4ac351328b_o
Stolčki.

www / vir
Porcelan.

www / vir: K
Petrified Movement
Prosojna cerkev.

www / vir
Enterprise.

www / vir / gmaps
cn-aa353_netdra_g_20150524223908
Baloni.

www / vir
balloon-3
Steklene skulpture.

www / vir
segmentation-9
Kako se premikajo šahovske figure.

www / vir
White knight
Nalepka.

www / vir
Clair de Lune
Hiška. Z dobro zunanjostjo IN notranjostjo.

www / vir
Poličke.

www / vir
Ptice in njihova bivališča.

www / vir
book-2

reklame