20. april 2008

Od Katarine do Sv. Jakoba

Danes smo si sicer nameravali ogledati slapove v okolici Zidaneg Mosta, pa smo si premislili in se odločili, da bomo raje kot po vlažni senci hodili po sončnih poteh. Dobra odločitev, vreme je bilo res krasno.

Odpeljali smo se na priljubljeno izletniško točko Ljubljančanov - na Katarino. Oziroma do vasi Topol, kakor se zaselek uradno imenuje. Za to dejstvo sem izvedel šele danes, ko sem Katarino iskal na zemljevidu. Wikipedia mi je hitro razjasnila pojme.

"Do leta 1955 je bilo ime zaselka Katarina nad Medvodami (po župnijski cerkvi), odtlej pa Topol, vendar staro ime ostaja zakoreninjeno med okoliškimi prebivalci. Uradna vremenska napoved Hidrometeorološkega zavoda Slovenije posreduje podatke za Katarino nad Ljubljano."

Mislim da bom ostal kar pri Katarini, hvala.

Skratka, odpeljali smo se na Katarino, si podrobno ogledali kažipot in sledili dobro označeni poti do Sv. Jakoba. To nekako ni hitela biti tista pot, ki sem jo nazadnje prehodil pred petnajstimi leti, pa nič zato. [Nazaj grede smo našli tudi "staro" pot in ugotovili, da je nova precej lepša. Stara je šla včasih po grebenu, ki je zdaj že krepko pozidan, zato so speljali "ovinek" po asfaltu. Zoprno.]

kažipoti

Pot se najprej vzpenja po asfaltu, potem se zagrize v hrib (in to precej strmo), nato pa se sprehajaš praktično po ravnem, malo navdol in malo bolj navzgor. Razgledi s poti so krasni.

 pogled v dolino, na levi Grmada Borovnica Grmada

Po pobočju hribčka, na katerem stoji cerkev sv. Jakoba, je kar gomazelo ljudi.

Sv. Jakob

Razgled z vrha je krasen - vidita se tako Triglav kot Nanos. Menda tudi Kum, a posavskega hribovja ne obvladam in ga nisem znal poiskati.

Triglav Nanos

Največ "filma" pa sem porabil za slikanje panoramk.

Brezovica pri Medvodah
Brezovica pri Medvodah

Od Triglava do Storžiča
Od Triglava do Storžiča

Pogled na Medvode
Pogled na Medvode

360-stopinski pogled s Sv. Jakoba
360-stopinski pogled s Sv. Jakoba

---
[Slike so zaščitene z licenco Creative Commons. Polna velikost je dobavljiva na zahtevo.]

Ni komentarjev:

Objavite komentar

reklame