14. april 2008

slap Veli vir

To nedeljo smo si spet ogledovali slapove - tokrat na Primorskem. Tam je bilo vsaj nekaj sonca, vsaj občasno. Na straneh Boštjana Burgerja smo našli Veli vir, pri katerem sta nam bila všeč tako slika, kakor tisti del opisa, ki je omenjal "15 minut spusta v dolino". Petnajst minut ni noben problem, smo si rekli, tudi če je vreme bolj kislo. In smo šli.

Prva težava se je pojavila že na parkirišču. Two roads diverged in a wood ...

02 levo ali desno, to je zdaj vprašanje

Odločili smo se za desno, ki ne gre skozi vas in ki kar nekaj časa okoliši po sosednjem grebenu, preden se spusti k vodi. In vode, te je bilo res precej, še največ pa na poti.

14 namočena pot 17 slap na poti

Za spust smo porabili precej več kot napovedanih 15 minut, nablatili smo se do kolen in si premočili čevlje, smo bili pa vsaj deležni lepih razgledov. Na levi sliki so Sokoliči in v ozadju Sočerga, na desni pa nese pogled ven iz Šengna, daleč čez južno mejo.

08 Sokoliči, zadaj Sočerga, čisto zadaj na vrhu griča sv. Kirik 20 pogled proti Hrvaški

Po poti smo občudovali drevesa in semtertja kakšno rožico. V resnici sta bili zadnji sliki posneti na povratku, a tega vam ne bom povedal, pa vas ne bo motilo.

13 bor41 drevo 37 kukavica 38 lišaji 

Slap je bil res veličasten. Zaradi obilice vode smo se seveda lahko pod nosom obrisali za lepo barvo tolmuna, ki jo omenja Boštjan :(

27 potok, ki napaja Veli vir 29 Veli vir od strani 31 Veli vir33 Veli vir - detalj

Na povratku smo ubrali drugo pot - da bomo manj hodili po mokrih poteh. Teorija je bila nekako takšna, da na bolj strmi poti ne nastajajo luže. Res je, zato pa po njih tečejo hudourniki.

Uspelo nam je v 30 minutah, kar verjetno pomeni, da po tej poti v suhem vremenu res porabiš samo 15 minut za spust. Skratka - če se vam mudi, je leva pot primernejša. Na desni pa je lepši razgled.

Za lep zaključek smo še kakšne četrt ure opazovali dogajanje v bližnjem kalu. Najprej smo videli samo žabice in drsalce ...

42 žaba 43 drsalec

... potem pa smo našli še zeleno rego, ki je hitro pobegnila v vodo in odplavala k svojemu gospodu, ki jo je čakal sredi vode.

44 zelena žaba 47 zelena žaba 49 zeleni žabec

Orientacija:

---
[Slike so zaščitene z licenco Creative Commons. Polna velikost je dobavljiva na zahtevo.]

Ni komentarjev:

Objavite komentar

reklame