06. april 2008

Sovra - Slapovi v Sopotu

Danes smo se odpravili na kratek opoldanski izlet do slapov na rečici Sovri. Pričakovali smo, da bo imela Sovra dovolj vode za lepe slapove (res je bilo tako), pa še izkoristiti smo hoteli kratkotrajno sončno vreme - popoldne naj bi deževalo (saj ste sami videli, koliko resnice je bilo v teh napovedih).

Slapove smo našli na odličnem spletišču Slapovi Slovenije, ki ga ureja Boštjan Burger. Navodila za dostop so odlična, pa še nekaj printov iz Geopedie smo imeli s sabo in slapov sploh ni bilo težko najti.

Najprej smo se odpeljali do spodnjega slapu. Ta je tudi najbolj dostopen, spustiš se lahko čisto do tolmuna pod slapom.

spodnji slap spodnji slap spodnji slap

Ob spodnjem slapu smo s fotografiranjem in uživanjem v bučeči vodi zabili kar nekaj časa. Potem smo se odpeljali do zgornjega slapu. Vmes je približno 700 m - Boštjan sicer pravi 900, pa se naš števec v avtu s tem ne strinja - zelo ozke in ovinkaste ceste, po kateri se ni nič kaj prijetno sprehajati. Ob vodi se ne da hoditi, je korito preozko in bregovi prestrmi.

Srednji slap smo si ogledali kar s ceste. Dostop do njega bi bil pretežek.

srednji slap srednji slap razpenjena voda

Tudi zgornji slap smo si ogledali kar s ceste. Lahko bi se sicer spustili do reke pod slapom (na prodasti jezik na spodnji levi sliki), a smo se odločili, da je pogled s ceste boljši.

zgornji slap zgornji slap

Že dolgo nedelujoč mlin pod zgornjim slapom.

ostanki starega mlina

Še nekaj spomladanske zelenjave. Mačice, vresje in nekaj neznanega, kar je raslo ob vodi.

mačice mačice vresje neznana obvodna roža neznana obvodna roža 

Moram reči, da smo bili kar zadovoljni. Kratek izlet z malo hoje in kratkim dostopom (25 minut vožnje z Vrhnike), pa lepa narava. Edino smeti je ob Sovri ogromno :-(

Dodano 2008-04-08: Na zadnjih dveh slikah je navadni repuh.

Orientacija:

---
[Slike so zaščitene z licenco Creative Commons. Polna velikost je dobavljiva na zahtevo.]

Ni komentarjev:

Objavite komentar

reklame