26. april 2011

S kolesom okoli Kopra in Škocjanskega zatoka

Med velikonočnimi prazniki je treba početi še kaj drugega, kot jesti. In ker smo bili v Kopru skupaj z družino K-jine sestre in ker sedaj že vsa mularija vozi kolo dovolj dobro, da se da z njimi tudi na malce daljši izlet, če le ne vodi po prometnih cestah, smo petek, soboto in nedeljo izkoristili za krajše vožnje.

During the Easter vacations we mostly eat. Besides that, we did few short bicycle tours with all the children (aged 5 to 13). (We = we four + K’s sister’s family.)

kolesarji

sladoled

Enkrat smo jo mahnili okrog Kopra, enkrat po kolesarski poti mimo Škocjanskega zatoka, v ponedeljek pa smo samo mi štirje opravili malce daljšo turo.

Začeli smo pri bazenu v Žusterni in se ob obali po kolesarski stezi odpeljali do nove promenade (krasna). Potem smo nadaljevali po kolesarski stezi okoli Kopra (le občasno je zmanjka za nekaj deset metrov), in zavili na novo cesto proti Ankaranu (tudi tu je potegnjena lepa kolesarska steza). Na tem delu je na desni krasen razgled na Škocjanski zatok.

On Monday we (only us four this time) did a slightly longer tour around Koper and Škocjanski zatok.

image

Nato smo zavili desno, proti Bertokom, in ob poti ugotovili, da so ob Škocjanskem zatoku potegnili krasno učno pot s številnimi opazovalnicami, skozi katere lahko opazuješ ptice (in goveda in konje, ki v zatoku skrbijo za “košnjo” trave).

Vrnili smo se po kolesarski poti D-8 do železniške postaje, potem pa skozi mesto do tržnice (spet vse zgledno opremljeno s kolesarskimi potmi) in se še enkrat odpeljali po promenadi in zaključili pri bazenu. Vsega skupaj je zneslo slabih 12 km.

 Škocjanski zatok is the largest brackish wetland in Slovenia. It is open to the public and you can observe wildlife from many bird hides.

Škocjanski zatok

Škocjanski zatok

Škocjanski zatok - tabla

Škocjanski zatok - pot

Škocjanski zatok - opazovalnica

ptič

Škocjanski zatok - tabla

Bertoška bonifika

Spet je večina slik posnetih s telefonom Sad smile

Most pictures came from my telephone, sorry Sad smile

2 komentarja:

  1. Suuuper, ravno zadnjič smo se peljali iz Ankarana v KOper (ja, res je lepa promenada), ma še ni bila cela kolesarska steza narejena. Kaj zdaj je?
    Ta vikend pa mora zagotovo pasti Škocjanski zatok, ga imam v planu že nekaj časa, zdaj ste pa vi samo še dali pikico na i.

    OdgovoriIzbriši
  2. @akvarij: Ne še čisto, manjka dvakrat po dvajset metrov, ko je treba peš po gramozu.

    OdgovoriIzbriši

reklame