10. julij 2009

Botanični vrt v Novi Gorici

A Nova Gorica da ima botanični vrt? Zanimivo, zanimivo.

Nekako tako sem razmišljal prejšnji mesec, ko sem gledal, kam naj še odvlečem otroke. K. je poslovno visela v Gorici, mi pa smo zabijali čas v okolici, da smo se potem skupaj odpeljali na Obalo. Da smo si pri tem ogledali goriški grad, že veste, ker pa se mi je zdelo to premalo časovno potratno, sem poiskal še nekaj dodatnih »interesnih točk«. Ena od njih (in edina, za katero smo imeli še čas), je bil omenjeni botanični vrt.

Našel mi ga je softver moje Evice, ko sem mu rekel, da naj poišče zanimivosti v bližini NG. Še dobro, da sem ga tudi v praksi iskal kar s pogledom na GPS, ker zadeva ni označena. Sploh. Niti približno.

Lokacijo od malo bolj daleč in od bližje lahko vidite na spodnjih dveh slikah (NG je v zgornji polovici leve slike). Najlažji dostop je od mejnega prehoda Rožna Dolina. Če pridete z nove avtoceste, se boste znašli na krožišču (leva slika levo spodaj), kjer zavijete proti Italiji, potem pa v zadnjem trenutku ne greste levo na mejni prehod, temveč naravnost po Poti na Pristavo. Na naslednjem resnem križišču zavijete desno na Kostanjeviško cesto, se peljete nekaj sto metrov v hrib in ko se na levi pojavi skupinica zgradb, ste prispeli. Parkinga ni – mi smo parkirali malo višje ob cesti, zraven vrtičkov. Placa je za nekaj avtomobilov. Še koordinate vhoda v botanični vrt, za dobro opremljene ponavljalce: N45 56.803 E13 38.241.

imageimage

Takole pa je nekaj zadnji kilometer (in pol) poti narisal Google:

image

Zdaj boste pa že našli do tja, kajne?

Še preden smo vstopili, smo opazili zgradbo z zanimivim stolpičem. Stoji sredi botaničnega vrta in je – menda (vsaj tako trdi Evica) – knjižnica Univerze v Novi Gorici. Podatek se mi ne zdi ravno pravilen – mi smo bili tam v petek, pa ni bilo nikjer nikogar. Zgradba je bila zaprta. Poleg tega pa vse skupaj ni videti ravno knjižnično. Videti je kot zelo lep stolp, ki se drži lepe stare zgradbe, na katero je nekdo dozidal kockasto svinjarijo iz neometane opeke in s plastičnimi roletami. Bljak!

Bralci iz tistega konca – razsvetlite me, prosim!

54 stolp v botaničnem vrtu60 stolp v botaničnem vrtu

Drugače pa česa posebnega v tem botaničnem vrtu res ni videti. Imajo ogromen nasad bambusa …

67 bambus

… s katerim sta imela otroka obilo veselja …

57 bambus in roka69 bambus in roka71 bambus in Sonja

… jaz pa tudi.

61 bambus70 bambus

Srečali smo eno štosno hortenzijo s cvetovi v rdeči, modri in vseh vmesnih variantah.

65 hortenzija64 hortenzija

63 hortenzija

In splezali smo na drevo. No, sta splezala. Jaz sem fotografiral.

Pa videli smo zajca (jaz) in srno (jaz in tavelka). Očitno je botanični vrt opremljen tudi z živalmi.

Preden odskrolaš po strani navzdol, pa odgovori na tole vprašanje: »Kako visoko sta splezala naša dva?«

73 Simon na drevesu77 Simon in Sonja na drevesu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perspektiva je štosna reč. Sploh če fotograf leži na tleh :)

74 Simon na drevesu76 Simon in Sonja na drevesu

Aja, pa komarji so nas požrli, čeprav smo bili ustrezno protikomarsko našpricani. Botanični vrt nam je bil pa vseeno všeč!

---
[Slike so zaščitene z licenco Creative Commons. Polna velikost je dobavljiva na zahtevo.]

6 komentarjev:

  1. Že celo življenje hodim v Novo Gorico, pa sem šele zdaj izvedela za botanični vrt. Nasad bambusa izgleda svetsko. Naslednjič grem definitivno pogledat!

    OdgovoriIzbriši
  2. Me veseli, da sem koristen :)

    Bambusa je pa v resnici še biiiiistveno več, kot ga je videt na fotkah.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz pa sem pred leti večkrat bila v tem parku, ko sem hotela spet tja pred približno dvema letoma, je bilo vse zaklenjeno. Zdaj pa bom šla spet pokukat tja! Na googlu vpišite "vila Rafut" in boste dobili več informacij.

    OdgovoriIzbriši
  4. Vila Rafut ali Laščakova vila je zgrajena v orientalskem slogu. Laščak je bil goriški arhitekt, ki je deloval predvsem v Egiptu. Tudi park je njegovo delo. V njej je dolga leta imel Zavod za zdravstveno varstvo svoje laboratorije. Zdaj je vila prazna in čaka na restavriranje, potem bo (najbrž) služila kot knjižnica.

    OdgovoriIzbriši

reklame