Vsepovsod okoli mene so cukete ali lepo po slovênsko* bučke. Med deževjem prejšnjega tedna jih je kar nekaj “ušlo”. In kaj lahko narediš s prevelikimi cukami, ki niso za na žar? Vložiš jih.
Bučke, čebulo, česen – rezali smo ene 3 ure. Rezultat: 9kg očiščenih in narezanih bučk. Vkuhanih: 32 kozarcev. Še nikoli toliko.
In kaj bomo s tistimi, ki sta jih zjutraj prinesla oče in mama in še eno, ki je zrasla na našem vrtu v zadnjih par dneh? Zraven rib jih bomo vrgli na žar. Ne?
In še recept, če slučajno koga zamika vlagat cukete:
Pripravimo:
1 kg očiščenih in na koščke (0,5-1 cm) narezanih bučk
3 narezane čebule (ali ustrezno količino šalotke)
3 stroke česna
vejico rožmarina
8 vejic bazilike (ali po okusu)
3 kavne žličke sladkorja
3 kavne žličke soli (ali malo več, po okusu)
2,5 dl olja (jaz dam najraje kar olivno)
2,4 dl navadnega 4% kisa
Vse skupaj streseš v kozico in zavreš. Kuhaš približno 5 minut, če so bučke trše, par minut več. Še vrelo nadevaš v vroče kozarce in nepredušno zapreš.
Pustiš stati 40 dni** – od takrat dalje so res dobre.
* kot je rekel Kobal v kateri igri že?
** po navodilih iz Ekstra deviško
Kobal je tako rekel v "Ime mu bo Just".
OdgovoriIzbrišiTočno, hvala, nikakor se nisem mogla spomnit naslova.
OdgovoriIzbrišiDrugače so pa zelo priročne tudi naribane in zmrznjene bučke - odlične za polpete takšne in drugačne. Ali pa narezane na kocke.
OdgovoriIzbrišiPriznam, da teh vloženih ne maram preveč. :-)
Pa upam da tiste cele bučke na sliki niso tiste, ki so "ušle". Ker ne vem kaj bi potem za naše doma rekla. :-)) Da niso več užitne, hehehe