15. julij 2009

Cuke, cukete, cuketine!

Vsepovsod okoli mene so cukete ali lepo po slovênsko* bučke. Med deževjem prejšnjega tedna jih je kar nekaj “ušlo”. In kaj lahko narediš s prevelikimi cukami, ki niso za na žar? Vložiš jih.

P1080343

Bučke, čebulo, česen – rezali smo ene 3 ure. Rezultat: 9kg očiščenih in narezanih bučk. Vkuhanih: 32 kozarcev. Še nikoli toliko.

In kaj bomo s tistimi, ki sta jih zjutraj prinesla oče in mama in še eno, ki je zrasla na našem vrtu v zadnjih par dneh? Zraven rib jih bomo vrgli na žar. Ne?

In še recept, če slučajno koga zamika vlagat cukete:

Pripravimo:

1 kg očiščenih in na koščke (0,5-1 cm) narezanih bučk

3 narezane čebule (ali ustrezno količino šalotke)

3 stroke česna

vejico rožmarina

8 vejic bazilike (ali po okusu)

3 kavne žličke sladkorja

3 kavne žličke soli (ali malo več, po okusu)

2,5 dl olja (jaz dam najraje kar olivno)

2,4 dl navadnega 4% kisa

Vse skupaj streseš v kozico in zavreš. Kuhaš približno 5 minut, če so bučke trše, par minut več. Še vrelo nadevaš v vroče kozarce in nepredušno zapreš.

Pustiš stati 40 dni** – od takrat dalje so res dobre.

 

* kot je rekel Kobal v kateri igri že?
** po navodilih iz Ekstra deviško

3 komentarji:

  1. Kobal je tako rekel v "Ime mu bo Just".

    OdgovoriIzbriši
  2. Točno, hvala, nikakor se nisem mogla spomnit naslova.

    OdgovoriIzbriši
  3. Drugače so pa zelo priročne tudi naribane in zmrznjene bučke - odlične za polpete takšne in drugačne. Ali pa narezane na kocke.
    Priznam, da teh vloženih ne maram preveč. :-)
    Pa upam da tiste cele bučke na sliki niso tiste, ki so "ušle". Ker ne vem kaj bi potem za naše doma rekla. :-)) Da niso več užitne, hehehe

    OdgovoriIzbriši

reklame