31. avgust 2009

Zadar, A/V

Če počitnikuješ v okolici Zadra, potem se ga vsekakor splača obiskat popoldne. Najprej obiščeš zvonik katedrale sv. Stošije in si ogledaš Zadar z višine, potem se po glavni ulici odpraviš do ostankov obzidaj, obiščeš Pet vodnjakov, greš do mestnih vrat (v obzidju), mogoče zaviješ čez tržnico, potem se pa podaš med stojnice (in ignoriraš kupe kitajske krame), si kupiš pečeno koruzo ali/in palačinke ali/in sladoled, se pustiš porisat s kano in se, ko se stemni, odpraviš na obalo. Tam poiščeš Orglice (slike, lokacija) in se za kakšne pol ure usedeš in uživaš.

Orglice so pravzaprav vetrne piščali, pri katerih veter nadomeščajo valovi, ki potiskajo zrak v sistem piščali. Vse skupaj je veliko, hja, blizu 100 metrov, in oblikovano ko fine dolge stopnice, na katerih se prav prijetno sedi. Zvok je ponavljajoč, a vedno drugačen, le nekaj tonov, ki te hitro umirijo, tako da samo še poslušaš in počivaš. Kar prisluhnite sami.

 

Le malo naprej od Orglic proti punti (pravzaprav čisto na koncu rta) pa je postavljen Pozdrav soncu (slike), velika okrogla površina, pokrita s steklom, pod katerim se skriva množica svetlobnih segmentov, ki lahko prikazujejo mnogo različnih barv (pravzaprav je v vsakem koščku nekaj LEDic raznih barv, ki jih lahko prižigajo v poljubnih kombinacijah). Podnevi zadeva miruje in je pretežno nezanimiva, ponoči pa eksplodira v množico barv in vzorcev, v kateri še najbolj uživajo najmlajši.

Potem pa »domov«, karkoli to tisti trenutek pomeni. Če prebivaš na otoku, potem se ti splača tempirati obisk Orglic in Pozdrava soncu, tako da ne zamudiš trajekta. Ponoči vozijo bolj poredko.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

reklame