25. oktober 2009

Projekt: Kopalnica [9]

Presneto, tale kopalniški pult mi pa res žre živce. Nikakor se ne moreva odločit, iz kakšnega materiala naj ga sploh narediva. Naredil sem seznam vseh možnosti, da bom vsaj malo razmislil, kaj je izvedljivo in kaj ni.

We really really really have problems with the washbasin countertop. Big problems. We can’t even decide on the material. So I created a list of all possibilities to help me think.

Ploščice. Osnovna ideja, s katero pa nisva več zadovoljna. Izkazalo se je, da sama konstrukcija pulta ni problem, izdelamo ga lahko iz betonske plošče ali pa za osnovo vzameva wedi gradbene plošče. Moti pa, vsaj mene, to, da bo potem »umivalniški« zid čisto preveč monoliten. Raje bi ga vizualno razbil s pultom iz drugega materiala.

Tiles. The original idea which we don’t like anymore. We now know how to build it but we worry that the whole “washbasin” part of the bathroom would look too monolithic. So we’d like to do something visually different.

Umetni kamen (Kerrock). Enostavno za čiščenje, a relativno drago (menda okoli 300€ na tekoči meter pulta), pa še barve mi niso niti najmanj všeč (K. pa tudi material kot tak ne). Cambria Quarry bi bila dobra varianta, a mislim, da tega materiala v Sloveniji še ni.

Artificial stone (Kerrock). Easy to clean but relatively expensive and not available in any useful color (and besides that, K. doesn’t like it at all). Cambria Quarry would be a definite possibility but I don’t think this material is available in Slovenia.

Kamen. Stane enako kot umetni kamen (če ga kupuješ za pult, z luknjami, ker imajo precej izpada pri rezanju), je pa lepši. In menda bolj zoprn za čiščenje, ker čistila, ki razjedajo vodni kamen, uničujejo tudi pult. Nameravava se odpeljat v Hotavlje in povprašat, kako je s tem, pa pogledat, kakšne kamne se sploh dobi.

Stone. As expensive as artificial stone (because cutting holes for washbasins is a big problem), but with a better look. Google says cleaning can be problematic. We’ll go to the nearby quarry to look at samples and ask some questions.

Les. Najina prva izbira v skoraj vsakem primeru. Ampak za kopalnice se očitno ne obnese, pravijo vsi gradbeno orientirani znanci, Google pa tudi potrjuje :( Znalci pravijo, da bi bil primeren samo tik ladijske kakovosti, za katerega bi dala okoli 1000 evrov. Na meter. Tako da bo les uporabljen le za police in poličke, za pult pa ne.

Wood. Always our first choice, except on this occasion :( Experts said that we would need to use ship-quality teak, which is immensely expensive (in the range of 1000€ for a meter). It looks like wood will be only used for shelves, not the counterop.

Plastika. Bljak.

Plastic. Bleuch.

Nerjaveče jeklo. Inoks zna sicer biti včasih lep, ampak samo če je matiran. Jeklen pult? Ne, hvala. Pa še za čistit je hudič

Stainless steel. Could look great under certain circumstances but definitely not when there are large polished areas of it. Also a hell to clean.

Beton. Ko pomislim na poliran beton, mi najprej pred oči skoči teraco, ki ga ne maram. Med včerajšnjim brskanjem pa sem našel pulte, ki so obema zelo všeč. Poliran barvan beton – nimam pojma, če zna to v Sloveniji sploh kdo naredit.

Concrete. I don’t like Terrazzo (and neither does K.) but I found some great countertops while researching our options. The only problem – I don’t know if anybody in Slovenia can make them.

Steklo. Fuzijsko steklo čokoladno rjave barve – to bi bila odlična rešitev. Sem vprašal v Leoni, kako je s tehničnimi omejitvami (rabiva dolžino 152 cm) in seveda, kako je s ceno. Malo se bojim, da bo primerljiva s ceno ladijskega tika :(

Glass. Fused glass in chocolate colour, now that would look great. I asked the local studio about technological limitations (we need a 152 cm piece) and prices. Sadly, I really think the price stated will be in the range of ship-quality teak.

Konec. Ni več idej. Če ima še kdo kakšno, ali pa samo kaj za pripomnit – lepo prosim, pustite komentar. Hvala!

The End. No more ideas. If have something to add, don’t hesitate and leave a comment. Thanks!

13 komentarjev:

  1. Pri prvi ideji me muči vprašanje. Bi pult oblekel v ta velike ploščice ali ta mali mozaik? Ker če bi ga oblekel v mozaik ne bi zgledalo monolitno....

    OdgovoriIzbriši
  2. Pripomnit nimam kaj, total brez izkušenj.
    Verjamem pa, da bodo vajine izkušnje prišle prav marsikomu.

    OdgovoriIzbriši
  3. @Tanja: Eeee, ne veva :) Pri mozaiku me malo sekira množica fug (zaradi čiščenja). Velike mi zgledajo blesavo (prevelike). Mogoče, če bi zadevo sestavil na šahovnico. Vmesne so pa preveč podobne tlom.

    Sva pa ugotovila, da imava štiri škatle 33x33 talnih svetlih ploščic odveč (tiste, ki so po zgornji strani stopnic). Eh, pa ta računica - štiri ure sem računal, koliko kakšnih ploščic rabim, na koncu pa cokla zmanjkuje, talni sta ostali dve (ploščici!), zidne so se izšle u nulo, 33x33 avorio jih je pa še cel kup ...

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni osebno so ploščice všeč. Mogoče ne bi zgledalo monolitno, če se določtia pri umivalniku za samo eno barvo (ali pa nek eno-barven sistem)iz velikih ploščic,
    vmes pa vkomponirata mali mozaik? Kerrock je meni osbeno všeč (kjer sem ga videla,ga pa nimam) ampak se strinjam, da ni kake pametne izbire barve za k vama :) Prepričana, da sta že skoraj cel svet preklikala, zato kakega pametnega nasveta trenutno žal nimam. Tukaj sta pogledala - www.marnit.si/pulti_korita.php ?

    OdgovoriIzbriši
  5. Svojo izkušnjo sem povedala. Ploščice, ki so pri meni. Jaz imam temnejše, stene so svetlejše, rob je narejen z isto borduro kot sva jo uporabila na steni. Za čiščenje enkratno, s fugami se ne obremenjujem. Imam pa barvane, ne bele :)
    Če bi delala še eno kopalnico? Najbrž isto, ampak samo z enim umivalnikom :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Sem za ploščice. Tiste male, ki jih imata že po nogah in na vrhu sten so mi luštne. Mi smo tla v tuš kabini naredili tako, da smo ta velike ploščice razrezali na 4 dele. Žal mozaika v tej barvi ni bilo in če smo pošteni, je za moje pojme (pre)drag. Želela pa sem male ploščice. Tako jih imava dimenzije 5x5, ostale so 20x20.
    Kar se pa tiče fug se pa nisem nikoli obremenjevala - res pa, da imam sive fuge.

    OdgovoriIzbriši
  7. Pravi kolega (in ga bova zagotovo upoštevala):

    Pejta na podsvojostreho.net in poiscita mozakarja "Terakota", tip obvlada vse od betonskih do ne-vem-kaksnih pultov.
    http://www.podsvojostreho.net/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=2627
    To je pa njegova firma: http://www.terracotta.si/

    Svetovat vama bo gotovo znal...

    OdgovoriIzbriši
  8. Tega sem pa poznam, ja. :-) Sem ga že brala

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja, ampak med njegovimi izdelki jaz žal najdem samo ploščice, nič betonskega.

    OdgovoriIzbriši
  10. mislim da sem nekje videl terraco-loke zadevo, le da so bili namesto drobnih črnobelih kamnečkov prodniki. zgledalo je fino, ampak prodniki SO vodni kamen, tako da glede pucanja...

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja, brušeni prodniki pridejo genialni, ampak v tem primeru bi jih moral zaliti z nekaj plastmi poliuretana, potem bi pa vse skupaj še precej umetno izgledalo.

    OdgovoriIzbriši
  12. you were so very kind to put all of that into english, and now i wish that i had a great solution for your countertop!! it sounds like you've done quite extensive research.....and it's such a shame that everything is so blasted expensive these days! i especially liked your comment about the option of "plastic"! i hope that you find the answer soon.....the tile guys did a great job and your bathroom is looking fabulous!! :))

    OdgovoriIzbriši

reklame