11. november 2008

Ikea Celovec

Danes sva izkoristila dejstvo, da imava oba po nekem čudnem naključju nekaj časa, pa sva skočila v novo Ikeo v Celovec.

Najprej je bilo treba seveda najti navodila za dostop. Google Maps me še ni znal pripeljati do tja Sad.

Izkazalo se je, da je čisto enostavno. Greš čez Ljubelj, se pripelješ na obrobje Celovca in pri McDonaldsu zaviješ desno na Südring. Potem se voziš in voziš in se pelješ mimo Bauhausa in se še voziš in ko prideš do Kike, zaviješ desno. [Tam je, če se ne motim, celo ena tabla Ikea, ki kaže v pravo smer. Razen tega pa je s kažipoti bolj slaba – še najbolje je, če slediš tablam za Metro.] No, pri Kiki zaviješ desno in se voziš dalje, mimo Toys’R’Us in Obija. Potem pa prideš do ene zelo skrite puščice ‘Metro’, ki kaže desno, na eno čudno cestico, ki je videti, kot da te bo pripeljala na avtocesto za Graz. Pa ni tako, pripelje te do Metroja in tik zraven njega je Ikea. Točno ura in pol od Vrhnike z upoštevanjem hitrostnih omejitev. Če greš po tej poti, ne rabiš avstrijske vinjete!

[Tu image navodila za Ikeo Villesse, če vas bo kdaj pot zanesla na zahod.]

O Ikei ni vredno izgubljati besed, čisto klasična je. Porabila sva tri ure in pol (pa še kakšno bi, če se ne bi mudilo domov) in nabrala tole:

ikea stuff

Na desni je mljac mljac iz Ikea Foods – malo švedskih medenjakov, pa losos, lososov pate in pašteta iz surovih rib. In še nekaj malenkosti.

Ugotovil sem, da sem totalno zaljubljen v Ikeino filozofijo “flat-pack everything”. Na zgornji sliki v spodnji vrsti bolj na levi (pod rdečim modelom za ledene srčke) sta recimo dve beli kartonasti škatli, spakirani na debelino 4 cm – pravzaprav komaj malce več, kot sta skupaj debela pokrova (ki nista zložena). Zgoraj levo so pa drug na drugem zložene 15 cm debele cevi iz penaste gume (zvakumirane na 2 cm) in sestavljive shranjevalne škatle (brez pokrova):

P1040514

Na tej sliki so v raznih stanjih sestavljenosti – od ploščate (spodaj) do sestavljene (desno zgoraj). Odpreš v pravo obliko, potegneš zadrgo in je. Dve majhni, dve veliki, dve srednji – pa še tri ogromne (30x35 cm) sva vzela.

V oči mi je pa padlo še (v vrstnem redu fotografiranja):

P1040495
Svet, natisnjen na platno. Žal stane 150 €Crying

 P1040496
Laponske? punčke. Namen neznan.

P1040497
Karnise in pripadajoča krama iz sistema Kvartal, s katerimi bova opremila pritličje. Ker niti približno nisva znala ugotoviti, koliko te krame rabiva, sva za začetek vzela en komplet, zdaj bova pa ugotovila, kaj vse nama še manjka. Karnise se da namreč sestavljati po dolžini (ena je dolga 140 cm) in pri nas jih bo definitivno treba sestavljat. [Takole je videti Kvartal pri nas.]

P1040501
Tole sicer ni ‘flat packing’, gre pa lepo skupaj z Ikeino filozofijo pakiranja Winking 

P1040504
Zanimiva ideja izrezljanega vzorca, ki gre kar “čez” predale. Moram kdaj uporabit.

P1040505
V spodnji vrsti so tiste “ogromne” škatle, ki sem jih omenjal prej. V zgornji so pa še enkrat večje.

P1040506
Na vseh koncih štacune so kupi in kupi pliškov.       

P1040515
Seveda je bilo nujno treba kupit tudi nekaj slonov, pa magari v obliki servetkov.

3 komentarji:

  1. Iiii, kaj nis nič povedala? Sicer pa če še kaj rabiš, midva greva gor - še ta mesec enkrat.
    Kje točno se pa nahaja - ker smo tam mimo hodili v Graz, sem jo videla že med gradnjo.
    Sicer pa ... doma imam 150 škatel od Ikee. Še za sestavit. Zdaj sva začela s kuhinjo. Simpl. Sam noge od omar ne znava čist poštudirat. Hmmm..
    Kar se pa tiče tiste mize tam na tvoji sliki ... zgleda fajn, ampak neudobno za sedet. No, vsaj za mojo rit(ko). :-)))
    Nekaj eno hrano omenjaš? To se da tud kupit in s seboj vzet? Kje? Midva sva do sedaj vedno še vse tam pojedla. Tiste njihove tortice ... Mmmm
    Se opravičujem za dolg zapis, ampak ko pridem do Ikee ... eh ja ... Aja, pa tele zavese moram poštudirat. Je fajn? Morm tud kupit.
    Zdej pa grem .... ;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Navodila so zgoraj, naj jih dragi prebere, pa mu bo vse jasno (jih je Slovon pisal, ergo so samo moškim razumljiva, to je ja simpl :)
    Una miza je turbozložljiva, zato si je zaslužila mesto tukaj. Sedet nisem poskusila v stolu, bi se verjetno tudi moja ritka uprla.
    Trgovina s švedsko hrano je na zunanji strani blagajn od Ikee (in ima svojo blagajno, žal se ne da vsega skupaj kar odnest). Sinoči smo si vsi 4 privoščili švedsko večerjo ob svečah in sta otroka tako pridno jedla lososa, da bi midva kmalu lačna ostala.
    Tole s karnisami s 3 tračnicami bo verjetno lepo sedlo sem, ja, koliko itd. morava pa še pogruntat.

    OdgovoriIzbriši
  3. Svet sem že občudovala in me je odvrnila cena, namen punčk - ikeino dekorativen IMHO, predalnik je krasen, zavese imam pa doma in so odlične. Imam sestavljeno karniso in spoj nič ne moti premikanja. Prav šik za pogledat.
    In tudi jaz obožujem to pakiranje. Zmagovalna ideja.

    OdgovoriIzbriši

reklame