12. februar 2009

Historični prezent

ali zgodovinski sedanjik po slovensko.

sedanjik –a m Glagolska oblika, navadno tvorna in nezložena (tip delam), vendar tudi trpna in pogojna zložena (spoštovan sem itd.), tudi velelniška (delaj). Tvorni povedni sedanjik nedovršnih glagolov izraža dejanje v trenutku govorjenja (pravo sedanjost), dovršnih glagolov pa le, če se z izrekom hkrati opravi tudi dejanje samo, npr. Obljubim – prim. izvršilni sedanjik.
Nedovršni ali dovršni sedanjik lahko izražata tudi dejanje pred trenutkom govorjenja (zgodovinski sedanjik ali historični prezens) ali za njim (prihodnji sedanjik), poleg tega pa dejanje ne glede na čas (brezčasni sedanjik), in naklon (naklonski sedanjik). … … … Trpnega povednega sedanjika navadno ne uporabljamo za izražanje preteklosti, če ne gre za čustveno zaznamovanost!

Lepo prosim, NAVADNO NE UPORABLJAMO ZA IZRAŽANJE PRETEKLOSTI. Novinarji na Kanalu A in zdaj tudi že na Pop tv pa preteklika sploh ne poznajo več. Kaj se zgodi, če pretiravaš s čustveno zaznamovanostjo pri vsakem stavku, ki ga izrečeš? Tako je, čustveno zaznamovanost povedanemu odvzameš. To pomeni, da ga ne uporabljaš več zato, da bi v nekem trenutku ustvaril vtis nujnosti in prizadetosti, ampak ga uporabljaš privzeto, da bi tak vtis ustvarjal neprestano. Pa ga ne. Ustvariš umetno, prezasičeno stanje, ki začne vsem najedati.

Naj to ponazorim z bolj plastičnim zgledom, ki bo morda bolj razumljiv tudi tistim, ki se z jezikom ne ukvarjajo. Ali morda tistim, ki vedo, da težko prenesejo slog novinarjev na Kanalu A in Pop tv, pa ne vedo dobro, zakaj.

Palačinke so sicer lahko glavna jed, če jih napolnimo s čim slanim, večinoma pa so polnjene z marmelado, orehi, čokolado in jih jemljmo kot sladico. Palačinke (sladke) imamo radi, z veseljem pograbimo priložnost, ko se nanje spomnijo otroci, razveselimo jih, ko imamo za pripravo večerje par minut več časa kot sicer.
Kaj pa bi se zgodilo, če bi sladke palačinke dajali na mizo za vsak obrok in vsakomur, ki bi se pojavil v hiši? Palačink bi se vsi prenažrli in nihče več jih ne bi hotel videti.

To je uspelo iz zgodovinskega sedanjika narediti vrlim novinarjem Kanala A in Pop tv-ja. Ker ga uporabljajo ves čas, nekateri sredi njihovih poročil prestavimo na drug kanal, pa čeprav so tam reklame, da si vsaj za par minut odpočijemo ušesa.
Naj se gredo solit in naj se naučijo, da je v slovenščini za pripovedovanje o dogodkih iz preteklosti ustrezna oblika – pomisli no – preteklik!

2 komentarja:

  1. ČE! pa slučajno že poskusijo uporabiti preteklik, __ po tleh raztresenih en kup pomožnih glagolov, ki ___ popadali iz teksta.

    OdgovoriIzbriši
  2. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši

reklame