25. maj 2009

Z 0 na 370

Ta vikend smo bili na obali, pa sem bil priden in sem peljal kolo na izlet. Štart v Žusterni, potem pa po ravnem do Bivja (za celince – to je tisto križišče, kjer se je včasih šlo levo za Koper in desno za Trst), skozi Škofije na Tinjan, pa dol na Dekane in nazaj. Skoraj 29 kilometrov, dobrih 360 metrov višinske razlike. Dve uri čiste uživancije in priložnosti za fotografiranje. In popolnoma trde noge. Vzpon je res strm.

Žusterna - Škofije - Tinjan - Dekani - Žusterna

altimeter

Štartal sem torej v Žusterni, ob bazenu, in odvijugal skozi Koper. [Matr, po vseh teh letih uspem še vedno falit odcep za avtobusno postajo. V tolažbo mi je le, da me je zavedla glupo narisana kolesarska steza.] Na koncu avtobusnega parkirišča se začne sprehajalno/kolesarska pot, speljana med avtocesto in železnico. Žal se Škocjanskega zatoka skoraj ne vidi, pa tudi kakšnih pametnih poti ni bilo videti do njega.

01 ob Škocjanskem zatoku

Potka se konča v Bertokih in tam sem zavil na staro magistralko, ki po drugi strani avtoceste pelje do Bivja. Spotoma sem pofotkal še bertoško cerkev, ki mi je že od vedno všeč.

02 bertoška cerkev

Nadaljeval sem proti Škofijam in spotoma pridno fotografiral.

03 Sermin

[Še en pogled s skoraj istega mesta.]

05 luka - old

Luka Koper je postarana, ker je bil original popolnoma »ploščat«. Preveč meglic v zraku.

Tale lepa brnistra (metličevje, Cytisus x praecox) raste ob avtocestnem izvozu Škofije/Ankaran.

07 brnistra ob Škofijah

Na Škofijah je orientacija enostavna – zaviti je treba desno pri tabli Tinjan. Kdo bi si mislil. Potem pa nekaj časa nisem skoraj nič fotografiral. Je bilo prestrmo. Le za ruj sem se potrudil.

08 ruj18 ruj

Proti vrhu se na srečo klanec malo unese. Kmalu za tem pa se pokaže tinjanski oddajnik.

09 cesta pred Tinjanom10 se že vidi stolp

11 drevo
Drevo ob poti

12 Tinjan - stolp in cerkev
Novo in staro v sožitju

15 tinjanska cerkev
Tinjanska cerkev

Pogled v dolino je fantastičen. Meglic pa je bilo toliko, da skoraj nobena fotografija ni uspela, zato objavljam le portret avtoceste in tovorno barčico, posneto na maksimalnem zoomu našega Panasonica, ko je zavijala za Debelim rtičem.

14 pogled na AC s Tinjana17 ladja za Debelim rtičem

Že na vzponu sem opazoval kažipot za Kolombar/Slatine. Emica mi sicer ni znala lepo pokazati, kam pot vodi, a cesta je bila videti dovolj dobro asfaltirana, da sem lahko pričakoval, da bom kam že prišel. In tudi sem – lep spust me je popeljal med nekaj hišami in do gozda, kjer je asfalta zmanjkalo :) Ker pa je naprej vodila kar spodobna gozdna pot in ker sem vedel, da se vozim približno proti Dekanom, nisem obupal in sem šel naprej. [Zaznamek: na začetku poti je na drevo pritrjena puščica z napisom Slap. Bo treba enkrat pogledat.]

In res sem po nekaj minutah krasnega spusta po precejšnjem šodru prišel nad Dekane. Avtocesto sem kar preskočil – peljal sem se nad tunelom. Spet sem si vzel deset minut za fotografiranje in najprej naredil panoramico …

20 Dekani

… potem sem se pa osredotočil na desni del zgornje slike, ker se mi je zdelo, da se v njem skriva prav lepa fotografija.

In se je res.

22 Dekani, zadaj Koper

Skozi Dekane sem oddrvel na staro magistralko LJ-KP in jo zapustil zelo kmalu, pri tabli z napisom D-8.

23 D-8

Kolesarska pot me je vodila po dolini Rižane nazaj proti Bertokom. Od tam sem pot do avtobusne postaje že poznal, nato pa sem zavil pod avtocesto (tam je en tak luštkan podvoz, ki ga poznajo samo lokalci), se peljal skozi industrijsko cono in se vrnil nazaj na obalo, kjer sem treniral fotografiranje slik za razglednice :)

26 ribič pred Žusterno24 ribič pred Žusterno

Žal mi je le, da nisem osamljenega ribiča še bolj pozumiral. Takle je prav krasen (ampak že v zelo švoh ločljivosti, ker je samo izrezan z zgornje fotke).

25 ribič pred Žusterno

Za morebitne ponavljalce še povezava na posnetek poti. Povsem brez težav lahko izpustite vodoravni del in štartate v Bertokih (oziroma tam, kjer se od stare bertoške ceste odcepi D-8). Pa tudi vrnete se lahko po isti poti (via Škofije), če vam ni do vožnje po razsutih kamnitih poteh. Odsvetujem pa nasprotno smer in vzpon skozi Dekane. Tisti šodr ni primeren za plezalne podvige.

---
[Slike so zaščitene z licenco Creative Commons. Polna velikost je dobavljiva na zahtevo.]

1 komentar:

  1. Zgleda super, fotke so odlicne - sploh ribic. Zakaj pa so megapiksli, ce ne za izrezovat takih detajlov :)

    S kolegom sva imela manj srece - v nedeljo popoldne sva se odpravila s kolesi na Veliko Planino. Gonila dobri dve uri v hrib, kakih 1000 visincev, se petnajst minut do vrha, in se vlije. Sva se samo obrnila in letela nazaj dol, najprej po blatu, na to pa po makedamu in asfaltu. Do avta sva bila do kosti premocena - se dobro, da imava oba disk zavore, je vsak kaj prijelo :)

    OdgovoriIzbriši

reklame