22. januar 2010

Novoletna sestavljanka [3]

V Delku sem dobil takle lušten adaptorček za dober evro in testiranje se je lahko začelo.

Finally I had some time to visit the shop and get few prong adapters so I could commence testing.

P1100672

Začuda nisem pri lotanju nič zamočil in vse ledice so svetile. Se je pa izkazalo, da so modre in ne bele – malo so zamočili in mi poslali modro/zeleno/rdeči komplet namesto belega. Ah, kaj morem :( Še največji problem je bil, da sem zaradi tega moral odlotat en upor (zoprno delo, ki zahteva tri roke) in ga zamenjat z drugim.

First surprise – my soldering skills are adequate. The clock worked. Second suprise – LEDs were glowing blue although I ordered white-only kit. Not a big deal except that I had to remove one resistor (nasty work) so I could replace it with another.

10 testiranje modre plasti

Po montaži ledice svetijo v popolnoma napačno smer. Vsako posebej je treba upogniti navzdol, občasno pa tudi malce levo ali desno, da je gnomon osvetljen simetrično.

At first LEDs are project the light in the wrong direction. I had to adjust each and every one …

11 naravnavanje diod

Na spodnjem videu si lahko ogledate, kako ura šteje sekunde.

The clock is counting seconds …


Nato sem ponovil postopek z zelenim (minutnim) obročem: 30 ledic ukrivit, 30 ledic prilotat, 30 ledic usmerit v pravo smer. Pa deset navpičnih povezav je bilo treba prilotat – te vodijo elektriko v zeleno in potem še v rdeče nadstropje.

The green (minute) ring was no news: bed 30 LEDs, solder 30 LEDs, adjust 30 LEDs … I also had to solder ten vertical connections to get the current to the green and red ring.

13 zmontirana zelena plast

Z rdečim obročem je bilo dela manj, ker ima samo 12 ledic, za vsako uro eno. Na spodnji sliki še niso usmerjene proti gnomonu.

The red (hour) ring was simpler, just 12 LEDs. On the picture below their position is not yet adjusted.

14 zmontirana rdeča plast

Še enostavna pritrditev modula za točen čas …

I just had to add the real time clock module …

15 chronodot

… malce montaže in ura je začela veselo tiktakati!

… add the casing and the clock was finished!

16 končano

Še posnetek delovanja. Ko je ura pet sekund čez polno minuto, rdeče ledice nekaj čudno utripajo. Verjetno je na tiskovini ostal kakšen košček cina, ki je delal kratek stik. V naslednjem krogu tega obnašanja ni bilo več, verjetno je košček padel na tla.

In the video below you can see a strange glitch when the blue shadow moves over the 1 hr marker. This was most probably caused by a stray metallic particle lying on the board. This didn’t occur again and the clock is working just fine.

Skupen čas sestavljanja: 5 ur. Škoda, da je bilo tako hitro konec :)

Total build time: 5 hours. Time well spent :)

2 komentarja:

reklame