16. november 2008

PIF – Podaj naprej

Danes je po slovenskih ustvarjalnih blogih na hitro zakrožila drobna igra pozornosti – Podaj naprej.

Poznate koncept? Jaz se ga držim že kakšnih 20 let, odkar sem se kot študentka kar čimvečkrat prilepila starejšim kolegom iz orkestra, ki so se ob nedeljah zvečer vozili iz rodnega Kopra v belo Ljubljano. Z vlakom je bila dooooooolga, pa še do Fužin je bilo treba potem priti. In vsakih 14 dni je bila potovalka neznansko težka, ker so bile v njej tudi rjuhe. 
Jaz sem se vozila torej študirat, oni pa večinoma že v službe, ki so omogočale tudi že avtomobile. Seveda sem ponudila svoj delež za bencin, ampak so me kar na hitro odpravili, da njim že ne bodo študentje brez dohodkov plačevali za bencin. Ko sem trmoglavila, da potem težko vprašam, če grem lahko zraven, ker se počutim dolžno, so pa rekli, da bom že jaz, ko bom imela svoj avto in dohodke, vozila mlajše kolege prav tako ob nedeljah zvečer v Ljubljano. In verjetno še marsikam. Natanko tako je tudi bilo. In tudi “naslednji generaciji” sem naložila enako: pay it forward.

Danes to izvajamo v družinskih krogih. Midva sva že stara starševska mačka in ker imava otroke že zelo dolgo, se natanko zavedava, da se ob novem dojenčku starši neznansko utrudijo. Če prideš na obisk in se hoče dete pestovati, potem pač to nalogo staršem za kakšne pol ure, morda uro odvzameš. In priznaš, da se natanko spomniš časa, ko si komaj še stal na nogah od neprespanosti in novosti, in si bil globoko nekje v sebi, da je vsaj pol ure za otroka navidez skrbel nekdo drug, ker si si v tem času nabral moči tudi za ves teden … ali pa je bil vsaj občutek tak. Tako bodo tudi oni, ko bodo že starševski mački (kar se faze “dojenček” tiče, na splošno te itak vsaki par dni mularija preseneti s kakšno novo), lahko mlajšim in bolj novopečenim staršem pomagali na enak način.

Ko je torej po ustvarjalnih blogih zjutraj zakrožila akcija “podaj naprej”, v katerih blogerke podarjajo majhno pozornost avtorjem prvih treh komentarjev na blogih, sem se razveselila, da še kdo deluje po tem konceptu. Torej: prvi trije, ki bodo pustili komentar na mojem blogu, dobijo enkrat do novega leta drobno darilce od mene, in se sočasno zaobljubijo, da bodo enako naredili na svojem blogu.

11 komentarjev:

  1. Se ne grebem za darilo, sem le želela povedati, da si napisala zelo lep post.
    Vseeno; ideja je dobra, se bom tudi sama vključila v "akcijo".

    OdgovoriIzbriši
  2. Zakaj ne prime mojega komentarja???
    Torej; napisala si zelo lep post in tudi ideja je dobra. Se bom pridružila...

    OdgovoriIzbriši
  3. Komentarji se objavljajo "z zamikom", ker jih mora potrditi moderator.

    Ne se bat, objavimo vse, kar napišete, samo spam brišemo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kuharski blogi so pred leti imeli organizirano tako, da so si navzkrižno pošiljali. Kandidate in naslove je zbral organizator akcije in potem (ne-vem-kako-že) določil, kdo komu pošlje paket, udeleženci pa niso vedeli, čigavega bodo dobili. Ali nekaj takega. V glavnem, bilo je zelo fino "krožno" obdarovanje.
    Se mi zdi pa totalno smešno, da pišeš o tem, ker sem o obdarovanju z enimi piškoti, ki se mi valjajo doma, razmišljala prav o VAMA! :) Ampak ker so piškoti že nekoliko stari, jih bom raje vrgla stran. Bom pa tudi jaz PIF. A bomo imeli kakšno značko ali se samo linkamo?

    OdgovoriIzbriši
  5. Kakšno značko si si predstavljala? Tisto zgornjo slikico je npr. fajn, če si skopiraš, lahko pa kaj zdizajniraš ;)
    No, dve sta, še eni pripada darilce. Morda bo katera zasedla svoje mestece, morda ne, kdo bi vedel ... čarovnija naj se širi.

    OdgovoriIzbriši
  6. ekola, tudi pri meni:
    http://akvarij.blog.siol.net/2008/11/19/pif-podaj-naprej/

    OdgovoriIzbriši
  7. Here we go again. :-)
    Dobra ideja, se priporočam za kako uro varstva - nekoč, nekdaj. ;-)
    Kar se tiče pa bloga; lahko objavim na pasjem blogu od Aishe?! :-) Ker svojega nimam.

    OdgovoriIzbriši
  8. PIF je splošna akcija, saj vidiš. Tudi Aishin blog šteje (saj menda ga ti tipkaš, al naj bi ga, ne?)
    Se pravi, tebi nič darila, ampak ahtanje? (Hecam se, res!)

    OdgovoriIzbriši
  9. Uf, tale bo pa še dolga. A lahk vseen darilo? Pliiiiisss ... :-)

    OdgovoriIzbriši
  10. No, tale PIF se je lepo zaokrožil. (Ja, Bacek, lahko. A kaj za ustvarjat al že ustvarjeneta [evilgreen])
    Pupce, naslovčke bom rabila na mail. Je v profilu.
    Bacek, novega naslova še nimam.
    Pa najboljš, da razširiš Aisha blog na splošno blog. Boš lahko še prenavljanje stanovanja gor objavljala. Pa eksmedicije v Ikeo ...

    OdgovoriIzbriši
  11. Hja, K. za vse ostalo - stanovanje, Ikea in to imam pa jaz Facebook. :-)
    Tam najdeš vse.
    Kar se pa tiče darila - karkoli bo, bom vesela še pa še.

    OdgovoriIzbriši

reklame