26. april 2009

Planina

Po petih letih življenja na Vrhniki smo se končno odpravili na Planino. Tako kot se spodobi – peš (z avtom smo enkrat, čisto na začetku, že bili gor).

Vreme je bilo šekrsko, malo hladno sicer, a je bilo zato lažje lesti v hrib, pa pihalo ni preveč in na vrhu se je pokazalo celo nekaj sončka. Fotke so pa zaradi pomanjkanja sonca bolj dolgočasne sorte.

Šli smo po klasiki – z Betajnove. Precej konstanten vzpon, edino na vrhu postane malo bolj strmo.

pot

Čisto čisto na vrhu smo seveda splezali še na stolp – to je tista mala špica na zgornjem platoju (ampak ne tista čisto špičasta špica – to je samo napaka v meritvi, ki jo Emica rada naredi).

višinski profil

Pa se vrnimo k poti. Tako na začetku smo opazili, da se na obrobju Vrhnike še vedno gradi. Pošteno gradi. [Hiše so postavljene malo pod logaško cesto – ne vem kako se reče temu koncu. Fotkano je z Betajnove.]

01 novogradnje

Malo višje nam je bila všeč tale lažna skladovnica drv v postavljanju. Ko bo končana, se ne bo dalo uganiti, da se zadaj skriva ploščad za uživanje na soncu.

02 skladovnica

Še malce višje pa je nam je ugajal lokalni »Postrezi si sam« bife. Odlična ideja! [Le postregli si nismo – je bil šele začetek poti in pijačo smo imeli s seboj.]

03 samopostrežna

Na poti stojita dve klopci – nekako po eni tretjini in dveh tretjinah poti. »Županova« je spodnja. Zgornja se pa imenuje »za tazmatrane«.

05 županova klop

Na vrhu je pa razgledni stolp. Če se odpravite na Planino, vsekakor splezajte tudi na stolp. Novi (postavljen lani) je odlično zgrajen in iz vrha je krasen razgled.

19 tabla na stolpu

10 Simon pod stolpom (ČB)

Na vrhu stoji plošča z označenimi kraji in hribi, ki jih vidimo na obzorju. Nekaj se mi sanja, da imamo slovensko ime (ali tujko) za tako zadevo – jo mogoče kdo pozna?

18 razgled

Pogled na Ljubljansko kotlino je bil kot vedno krasen a precej meglen, zato se Ljubljane skoraj ne vidi. Se pa vidijo bližnje vasice in mesta.

11 panorama ljubljanske kotline

Še nekaj pogledov v dolino …

14 pogled navzdol (ČB, crop)

16 izletniki, Stara Vrhnika in Vrhnika

15 koča

Pod velikim drevesom na zgornji sliki nas je čakala K., ki se ji ni dalo vzpenjati na stolp.

17 Katja počiva

No, potem smo šli pa dol, kar je bil hitrejši, manj naporen in manj zanimiv del zgodbe :)

4 komentarji:

  1. Zgleda fajn.

    Koliko casa (priblizno) pa se hodi, kako uro v eno smer? Je kolesarljivo (z gorskim kolesom v obe smeri) oziroma kaksna je potka?

    OdgovoriIzbriši
  2. Markirano je na 1 uro, mi smo rabili uro 20 bruto, od tega deset minut pavze. Prevozno z mountičem je zihr, je pa pot zelo prometna in zato ne najbolj primerna za take namene (pa tudi table ob poti to zelo odsvetujejo).

    OdgovoriIzbriši
  3. Kul, bo pa za kak peš ogled.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mi je rekla K, da moram bit bolj natančen. S kolesom priti gor sploh ni problem, je pa vožnja večinoma cestna, ko pa ni več ceste, greš pa po gozdni cesti, po kateri se tudi z avtom pripelje do vrha.

    Izhodišče je ta trasa: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=sciusuqbggppcxjy Nekje na sredi poti (mislim da na 10,5 km od začetka - klikneš na profil, pa boš videl kje to je) imaš tablo za "Razgledni stolp", ki te pripelje do vrha.

    OdgovoriIzbriši

reklame