4. maj 2010

Woda

V paketu s hišo smo kupili nekaj zemlje, kup starih dreves, ogromno bršljana in trte, ter zbiralnik za vodo, ki se na spodnji sliki skriva vkopana v škarpo za plinohramom.

Lastniki so nam povedali, da zbiralnik pušča in da ga je treba sanirati, zato smo ga do sedaj pustili pri miru. Prejšnji teden pa so mojstri, ki so prišli poštimat žlebove, povedali, da oni tudi izolirajo takšne zadeve in da popravilo niti ni tako drago, 20 € na kvadratni meter, in ker so ravno imeli čas in midva še nekaj našparanega denarja, smo se kar zmenili.

Together with the house and land around it we bough some “built-ins”, like the water cistern that is hiding in the picture below behind the gas tank (yep, it is hiding behind the wall – or better, the wall is actually a cistern wall).

The cistern was leaking and that’s why it was waiting unused for the last six years. It was only the last week that we found out how cheap (relatively speaking, everything connected to the house is expensive) is to put a water insulating layer inside the cistern.

plinohram

In res so prišli in v enem dnevu črno luknjo, v kateri je bilo po dnu polno blata in postane vode, predelali v krasen bazen.

Spotoma smo ugotovili, da je to pravzaprav gospod zbiralnik, ne nek mali zbiralniček – dolg je pet metrov in pol in po moji približni računici drži nekje od 16 do 18 kubičnih metrov vode, kar je pa že kar spodobna količina, če misliš z njo samo zalivat vrt.

In one day two workers cleaned the insides of the cistern (mud and dirty water) and dressed it in a nice shiny plastic layer. On the bottom picture you can see the interior. To help you with the scale – it is five meters from the camera to the far wall. By my (very approximate) calculations, this cistern holds somewhere from 16 to 18 cubic meters of water.

P1110383

V soboto smo postavili še provizorični dotok (moram do štacune po dva metra in pol žleba) …

On the Saturday we set up a water inflow of the “there I fixed it”  kind (a real one will come soon) …

P1110392

… in v dveh dneh dežja se je notri nateklo približno 30 cm vode, kar je po moji (spet zelo približni) računici vsaj dva kubika! Z vodo za zalivanje nam letos res ne bo treba varčevati.

… and three days later (after two days of heavy rain) there’s about two cubic metres of water inside!

P1110393

Namakalnega sistema še ni, zato ga ne morem pokazat. V zbiralnik bomo postavili potopno črpalko, ki jo bomo vklapljali po potrebi od zunaj. Nekaj čarovnij z dovodom elektrike in podobno bo treba izvesti, a nič kritičnega. Letos bo naš zbiralnik že pridno namakal paradižnik in bučke.

I can’t show you the irrigation system as it’s not set up yet. Appropriate pictures will be published when available …

2 komentarja:

  1. Super velik zbiralnik vode imate. To bo vaš vrt vesel. ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. To je najbolj nobl reč, kar sem jih v zadnjem času videla. Prav fovš sem vama za tole graščinico!

    OdgovoriIzbriši

reklame