2. februar 2010

Januarsko branje

Dragonflight

Anne McCaffrey, Dragonflight (Dragonriders of Pern 1)

»The aroma that reached him as the platter was placed on the serving table distracted him. It reeked of singed bone and charred meat. Even the pitcher of klah being passed smelled bad.«

Potovanje z nadsvetlobno hitrostjo, telepatija, boj z nezemljani – vse sestavine space opere. Le da jo je Anne zapakirala v zgodbo o po-tehnološki civilizaciji in zmajih. Še kar všečno.

wiki

Dragonquest

Anne McCaffrey, Dragonquest (Dragonriders of Pern 2)

»When Mnementh burst out of between above Fort Weyr, he entered so high above the Weyr mountain that it was a barely discernible black point in the darkening land below.«

Drugi del zmajske trilogije. Nič posebej novega in predvsem nič nepredvidenega. Povprečno nadaljevanje.

wiki

 

Allen B. Downey, The Little Book of Semaphores

»A tribe of savages eats communal dinners from a large pot that can hold M servings of stewed missionary. When a savage wants to eat, he helps himself from the pot, unless it is empty. If the pot is empty, the savage wakes up the cook and then waits until the cook has refilled the pot.«

Ker moramo tudi programerji osveževati in nadgrajevati svoje znanje. In tudi zato, ker programerji (to smo povzeli po matematikih) svoje probleme radi skrivamo v bolj ali manj čudne zgodbice. Prosta knjiga, torej – navali narode (japajade, kot da koga od bralcev zanima).

Bojevniki 1

Erin Hunter, V divjino (Bojevniki 1)

»Modra zvezda je bila povsem tiho, ko so prve mačke prišle izrazit spoštovanje Rdečerepcu.«

Erin Hunter so tri pisateljice, Kate Cary, Cherith Baldry in Tui Sutherland, ki izmenično pišejo knjige o divjih mačkah (no, o navadnih domačih mačkah, ki pa živijo v “divjini”, oziroma v gozdu, na polju …). V prvi knjigi se klanu groma pridruži mlad hišni muc, potem pa spremljamo njegovo šolanje za bojevnika. Nekje na nivoju naše 12-letnice, ki je knjigo dobila za novo leto.

wiki

Bojevniki 2

Erin Hunter, Ogenj in led (Bojevniki 2)

»Sled je vodila do skrajnega roba planote, kjer sta se prijatelja ustavila, da bi si odpočila. Pokrajina pred njima se je raztezala h kmetiji dvonožcev.«

Drugi del – nič posebej novega. Nič čudnega, saj cela prva serija vsebuje šest knjig in šele v šesti naš junak postane poglavar svojega klana. Dobro prevedeno in berljivo.

wiki

Strašne zverinske zadeve

Matthew Morgan, Volkodlak in zmajevka (Strašne zverinske zadeve 1)

»Odpeljala sta mimo strupobika, dolgodlake, biku podobne zveri, ki je žvečila grmičje rdečih jagod.«

Matthew Morgan so trije pisatelji, David Sinden, Matthew Morgan in Guy Macdonald, ki pišejo knjige o volkodlaku Ulfu in Kraljevem družtvu proti mučenju zveri. Kratko in luštno, še posebej izstopa odličen prevod našega ljubega Pižame. Upam, da bo prevedel še ostale štiri dele.

wiki / www

image

Svetlana Makarovič, Mi, kosovirji

»Kmalu so že vse zehale, se pretegovale, kmalu so že vse spale ali pa so se delale, da spijo, da se ne bi bilo treba poslavljati. Kajti poslavljanje je nekaj, kar vse mačke na svetu na moč sovražijo.«

S kosovirji sem zrasel in zato je bilo treba novo knjigico o njih nujno kupit najmanjšemu mulcu. Glal in Glili sta še vedno radovedna in se rada potepata po svetu, pridruži pa se jima še mala Gi.

image

Peopleware: Productive Projects and Teams

»Getting the new disk drive installed is positively trivial compared to figuring out why Horace is in a blue funk or why Susan is dissatisfied with the company after only a few months.«

Knjiga o vodenju manjših do srednje velikih skupin, o tem, kateri pogosti pristopi managerjev so popolnoma neučinkoviti in o tem, kaj deluje in zakaj; spisano z vidika vodenja programerjev. Klasika. Priporočam.

wiki

5 komentarjev:

  1. Uf, vidim, da imas (ne bo prav, si vzames) veliko casa za branje - vec kot si ga sam. Bo treba stvari postavit na svoje mesto :)

    Sam sem lih nekje na sredi knjige Legend, Davida Gemmela - klasicna fantazija. Se vedno pa tudi berem Nanga Parbat Pilgrimage, od alpinista Hermanna Buhla - zanimivo, ampak zelo specificno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Gemmela pa ne poznam. Se splača pogledat?

    Alpinistične literature sem pred leti prebral na tone. Ampak to je bilo še v časih, ko sem plezal in turno smučal. Je pa Pot še vedno varno spravljena na policah in jo včasih vzamem v roke.

    OdgovoriIzbriši
  3. Gemmel je predvsem lahkotno branje - bistveno bolj kot kak Tolkien, mogoce celo malo prevec preprosto. Nasel pa na nekem 'top fantasy' seznamu nekje na spletu. Ne vem, ce sem ti ze omenil Scott Lynch-a? Prebral njegove prve dve knjigi, oziroma bolje receno pozrl v parih vecerih. Tretjo ze mam rezervirano na Amazonu :)

    Pot je super knjiga, za tole od Buhla pa sem zvedel od mozakarja, ki dela v trgovini K-2. S kolegom sva bila delezna pravega predavanja (sploh ko je zvedel, da delava alpinisticni tecaj pri AO Zeleznicar), tale knjiga pa je bila po njegovem obvezno branje.

    OdgovoriIzbriši
  4. Na zdravje do naslednjič in potem spet! Pa vse še boljše!

    OdgovoriIzbriši

reklame