3. januar 2009

Polička za večerno branje [5]

Najprej hvala vsem, ki ste pohvalili poličke – prav lepo je dobiti tak odziv :)

V pomoč vsem možem in partnerjem, ki bodo morali sestavljati svojo verzijo sem pripravil poenostavljeno različico. Sestavljena je iz 8 mm vezane plošče, ki jo bodo nažagali v kateri od hobi trgovin (Ljubljančanom priporočam Slovenijales v Šentvidu – so sicer počasni, a dobro opravijo delo). Doma bo treba samo odžagati štiri diagonale (lahko z ročno žago), ter malo lepiti, vrtati in vijačiti. Opozorilo – če boste delali z drugačno debelino materiala, bo treba nekatere mere prilagoditi!

Osnovna oblika je enaka originalni polički. Žarnico sem samo nakazal – če se boste lotili izdelave te poenostavljene verzije, potem priporočamo običajno grlo za žarnico (E14 ali E27) in varčno žarnico. Potem odpade kompliciranje z dušilko. Stikalo za izklop ob odloženi knjigi sem izpustil. Kdor ga bo hotel vgraditi, bo že našel način. Kabel pa lahko kupite tak, ki ima že vgrajeno stikalo in vtikač na koncu (Merkur, Conrad, Elektronabava, razni Bauhausi in Obiji …).

nočna lučka 2 - spredaj

nočna lučka 2 - spodaj

nočna lučka 2 - zadaj

Upam da se iz zgornjih slikic vidi, kako je zadeva sestavljena. Iz naslednjih pa naj bi bilo tudi razvidno, kje bi bilo dobro priviti nekaj vijakov (poleg lepila, seveda).

nočna lučka 2 - montaža

image

image

Nasvet za vijačenje vezane plošče (velja tudi za iverko, mediapan in podobne občutljive materiale): Vzemite dolg in tanek samorezni vijak (Spax-i iz Obija so super). V les zavrtajte luknjo, ki bo malce ožja, a globja od vijaka. Za tole poličko bi uporabil vijake 3,5 x 40 in 3 mm sveder. Potem vijak namažite z lepilom (navadno belo za les – Mekol ali karkoli pač) in ga privijte. Na tak način smo imeli dolga leta obešena drsna vrata iz iverke (18 mm, približno 180 x 120 cm), ki so visela na osmih vijakih (4 x 70, če se prav spomnim) in ni bilo s tem čisto nobenih težav.

Pa ne se zanašat samo na vijake – med dvema kosoma lesa naj bo vedno tudi lepilo.

Kosovnica:

  • 142 x 192
  • 110 x 192
  • 190 x 200, 2 kom.
  • 150 x 200, 2 kom.
  • 110 x 142
  • 142 x 142
  • 110 x 42
  • 142 x 42
  • 110 x 110, 2 kom.

Vse izrezano iz vezane plošče debeline 8 mm (verjetno bo najboljša bukova, ker je trda), vse mere so v milimetrih.

nočna lučka 2 - kosovnica nočna lučka 2 - kosovnica nočna lučka 2 - kosovnica

Če še kaj ni jasno, si prenesite model (odpreti se ga da v Googlovem SketchUp 7, ki je zastonj), ali pa vprašajte v komentarjih.

---
[Načrt je zaščiten z licenco Creative Commons.]

1 komentar:

reklame