1. december 2008

Adventni e-koledar

Bliža se novo leto, sneg je in božične pesmi na hišnem stereu, otroci pa odpirajo adventni koledar … Ta je bil pri nas zadnja leta doma narejen (K., kdo drugi), ima 31 darilc (ja, no, je pač novoletni koledar in ne adventni) in je poln čokoladic, bombončkov, igračk in bonov za drsanje, kino in podobno. Zadnje leto pa je mularija cel december tarnala, da “ta čokolada pa ni fina” in “a dons pa samo to?” in sva bila že čisto prepričana, da novoletnega koledarja letos pač ne bo. Potem pa je Conrad poslal reklamo s tole zadevo:

image

In sva rekla – zakaj pa ne. Danes smo odprli prvi predalček in v njem je bil piskač – piezo zvočniček, tak kot so jih včasih vgrajevali v GameBoye (in jih še vedno najdemo v vseh poceni in piskajočih elektronskih napravicah).

piezo zvočnik + baterija

Baterija ni priložena, kar pa je jasno pisalo že v reklami in smo jo naročili skupaj s koledarjem.

Poskus je bil sicer trivialen, a zanimiv. Baterijo priključimo na zvočnik in ta naredi ‘pk’. Potem obrnemo pola (če je bilo prej črna na črno in rdeča na rdečo žico, bo zdaj črna na rdečo) in spet naredi ‘pk’. Ker je napetost samo 9V, sta lahko otroka sama stiskala žice skupaj in sta se prav lepo zabavala.

Potem smo naredili še ojačevalnik – zvočnik sem prilepil na jogurtov lonček. Malo osnov akustike tudi ne škodi :)

Jutri odpremo naslednje okence. Bom poročal.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

reklame